Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 14 (1981 - 1983) 1

G. Japsen: Pastor Jacobsen fra Skærbæk og hans foretagender. Bidrag til det tyske mindretals historie efter 1864. (Skrifter, udgivne af Historisk Samfund for Sønderjylland. nr. 52, 1980). 214 s., ill.

Dorrit Andersen

Side 196

En af den Sonderjyske historieforsknings betydeligste maend er den nyligt afdode Gottlieb Japsen. I de senere ar koncentrerede han sig om det tyske mindretals historie isaer i perioden 1864-1920, et emne, der har vaeret naesten übehandlet bade fra dansk og fra tysk side. Desvaerre naede Japsen ikke at fuldfore projektet; men heldigvis blev bogen om pastor Jacobsen i Skaerbaek

Pastor Jacobsen var i arene 1895-1903 nordslesvigske tyskheds forer. Han var selv nordslesviger og opvokset i en dansk praestegard. I hans studietid i Kiel vaktes hans begejstring for tidens storgermanske lsrdomme; men hans virksomhed i Kiel var ikke kendt i Skaerbaek, da han 1884 blev valgt til praest i dette overvejende dansksindede sogn. Jacobsens lidet praestelige opforsel og vandel bragte ham hurtigt i konflikt med sognebornene. nene.Hertil kom hans politiske aktivitet til fordel for tyskheden og hans ivaerksaettelse at storstilede okonomiske foretagender med germaniseringsformal for oje. okonomien var uholdbar; men regeringen holdt laenge handen over den i alle henseender tvivlsomme Jacobsen, stottede ham og brugte ham som mellemand i en okonomisk transaktion, der darligt talte dagens lys. Til sidst prisgav hans beskyttere ham, da situationen var blevet helt uholdbar. Forst aiskedigedes han som praest - de kirkelige myndigheder havde meget laenge vaeret betaenkelige ved hans embedsforsel - og et okonomisk sammenbrud for hans ambitiose foretagender kunne ikke forhindres.

Deter en meget spaendende bog, Japsen har skrevet pa grundlag af et omfattende, ikke hidtil brugt kildemateriale. Han tegner et faengslende og nuanceret billede af Jacobsens komplicerede personlighed og hans udvikling til stadig mere aggressiv altysker, indtil han efter sammenbruddet delvis fortrod sin virksomhed. De jacobsenske foretagenders udvikling og okonomi er for forste gang klarlagt, sa godt det kan lade sig gore; men ikke mindst far bogen kvalitet som et bidrag til tyskhedens historie i Nordslesvig. For forste gang er de forskellige holdninger i den tyske lejr undersogt, saledes ogsa spillet mellem embedsmaendene, de kirkelige myndigheder, Den tyske Forening og regeringen. Der kastes et grelt lys over den grove fortyskningspolitik, som det stadig mere hojredrejede og nationalistiske Tysklands embedsmaend forte an i. Japsens bog er saledes langt mere end en biografi. Forhabentlig vil denne perspektivrige og velskrevne fremstilling inspirere andre historikere til at arbejde videre med disse sporgsmal, f.eks. med Den tyske Forenings historie, som Japsen ikke naede at afslutte.

Side 197

Det skal tilfojes, at billedredaktoren Lars N. Henningsen har forsynet bogen med mange og fremragende illustrationer.