Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 14 (1981 - 1983) 1

Flemming Kiilsgård Madsen: Naturfredningssagens historie i Danmark. (Odense Universitets forlag, 1979). 191 s., 120,25 kr.

Henrik Fode

Side 175

Naturligvis skulle ogsa naturfredningssagens historie skrives. Udgangspunktet er et speciale i historie ved Odense Universitet fra 1976. Siden blev forfatteren opfordret af Danmarks Naturfredningsforening til at faerdiggore sin fremstilling til denne bog.

Resultatet er blevet en nydelig publikation, trykt pa kraftigt papir. Bogen indeholder 24 tegninger af fredede omrader af Johannes Larsen og Andreas Friis foruden nogle fa fotografier, isaer portraetter af naturfredningssagens

Bogen er opbygget strengt kronologisk, dvs. at den folger de enkelte fredningsloves veje fra den forste spaede politiske formulering til endelig vedtagelse. Der indledes med Fredsskovsforordningen i 1805, og der afsluttes med loven om by og landzoner fra 1973.

Forfatteren undlader desvaerre at komme ind pa en lang raskke naerliggendesporgsmal, og det efterlader laesereni et tomrum. Bogen kan derfor ikke siges at vaere den endelige fremstillingaf naturfredningssagen i Danmark.De sociale, okonomiske og politiskekonsekvenser af lovene berores ikke. Kraefterne bag naturfredningssagensoges ikke analyseret, ligesom der heller ikke forsoges pa en samlet vurderingaf de politiske partiers holdning til sporgsmalet; der har ellers nok va> ret talrige eksempler pa modstaende

Side 176

interesser. Naevnes bor det ogsa, at forfatterenheller ikke Soger at saette den danske naturfredning ind i en storre internationalsammenhsng. Det ma derforkonkluderes, at bogen desvaerre kommer til at sta alt for isoleret, ligesomder ikke drages alle de konklusioneraf undersogelserne, som der egentlig er grundlag for.