Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 13 (1979 - 1981) 1-2

H. C. Gulløv: Kampen om sjælene. (Nationalmuseet, 1978). 68 sider.

Axel Kjær Sørensen

Side 230

Kampen om sjaelene er rivaliseringen mellem den kongelige mission i Granland, pabegyndt af Hans Egede i 1721, og den herrnhutiske mission, der fik sin forste station i 1733, om proselytter blandt gronlaenderne. I det lange 10b vandt den kongelige mission, idet herrnhuterne forlod Gronland ar 1900. De havde da 6 missionsstationer, mens den kongelige mission pa samme tidspunkt blev omdannet til kirkesamfund (1905). Men i den forste tid stod herrnhuterne staerkt i Godthabsdistriktet, og det gennemgar forfatteren pa sma 10 sider i noje overensstemmelse med Finn Gads fremstilling i Gronlands Historie bd. 11, hvorfra lange citater er hentet, med og uden anforselstegn. Dog er hans konklusioner om herrnhuternes betydning for det gronlandske samfunds omkalfatring dristigere end Gads, men den korte fremstillingsform har ikke levnet plads til at vise disse konklusioners berettigelse.

I ovrigt handler det lille smukt udstyrede skrift om, hvad offentligheden i Europa vidste om gronlaenderne lige fra opdagelsesrejserne i det 16. og 17. arhundrede frem til Hans Egede og andre 1700-tals missionasrer. Som i tidligere artikler af Gullov behandles Hans Egedes virke med respekt for manden og stor forstaelse for hans baggrund i samtidens generelle holdninger og tilstande.

En saerlig interesse er viet til Ludvig Holbergs brug af Egedes indberetninger og skrifter i sit historiske, juridiske og litteraereforfatterskab. Her har forfatteren anvendt sin egen undersogelse, der gennemdokumenteretfindes i tidsskriftet Gronland 1978 s. 77-97. Som etnograf,

Side 231

der har deltaget i udgravninger i Gronland,er det naturligt, at forfatteren skriftetigennem supplerer sin litteratur med arkasologiske fundberetninger. Det har sikkert ikke vaeret kedeligt at ga til disse forelaesninger, da de blev holdt pa Folkeuniversitetet.