Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 12 (1977 - 1978) 3-4

Aleks. Frøland: Huset G. E. C. Gad 1855-1956. (Gad, 1976). 160 s.

Finn H. Lauridsen

Praesteslaagten Gad, som boghandlerne og forlaeggerne tilhorte, stammer fra Svendborg, og navnet fik den ved en teologisk students tilfaeldige opslag i bibelen. Selv om et betragteligt antal af slsegtens medlemmer - hele 24 - siden forste halvdel af 1700-tallet har vaeret praester, er navnet dog i den almindelige bevidsthed forst og fremmest knyttet til det kobenhavnske bogforetagende, der blev startet af G. E. C. Gad i 1855. I sin bog biograferer Froland G. E. C. Gad og hans to Sonner Oscar Tonsberg og Frederik Hegel Gad, og den er forst og fremmest en hyldest til den sidste, der i 1954 skaenkede boglade, forlag og formue til et fond, der fik farens navn, og hvis overskud skulle ga til videnskabelige, kirkelige og sociale formal.

Deter blevet til et saerdeles stilfaerdigt, men alligevel spaendende billede dels af et firma, der har spillet en betydelig rolle i dansk bogsalg og bogproduktion, dels af de mennesker, der skabte det og bragte det frem. Om grundlaeggeren hedder det side 70: »Som sa mange andre af tidens ledende boghandlere var han af middelhojde«. Deter en »skon« detalje, som muligt er rigtig; men man sporger sig selv, hvor mange boghandlere fra forrige arhundrede Froland mon kender hojden pa?

Foruden af Gad'erne er der smabiografier af »kendte« laerlinge og af skattede og mangearige medarbejdere - et tiltalende traek. Der er sideblik til kobenhavnsk havnskboghandel i almindelighed, der ei talrige illustrationer, nogle endog mec »atmosfasre«, der er kilder og registre - alt i alt en nydelig og charmerende bog.