Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 12 (1977 - 1978) 3-4

Einar Bager (udg.): Malmø shifter 1. Bofortegnelser 1546-1559. Samme: Malmø shifter 2. Købmandsregnskaber 1537-1559. (Selskabet for Udgivelse af Kilder til dansk Historie, 1977 og 1978). 284, 136 s.

Helge Søgaard

Side 397

De to boger er samhorende og indeholder en maengde oplysninger, og som materialesamlinger kan de udnyttes pa flere mader efter det synspunkt, brugeren anlsegger, og de sporgsmal, han soger besvaret, mens udgiverens hverv er endt, nar han har fremlagt stoffet pa rette made. Einar Bagers arbejde tilfredsstiller alle fordringer hertil. Fra Helsingor foreligger et lignende stof, idet Jorgen Olrik i sin lille bog om Borgerlige Hjem i Helsingor fra 1903 har fremlagt et tilsvarende materiale fra byens skifteprotokoller fra tiden 1571-1621. Kun 14 skifter blev dog bragt fuldstaendigt, og de var alle bearbejdede med moderne sprogform og kun bringende de nogne oplysninger. Einar Bagers udgave imodekommer derimod alle krav, og ved at gengive teksterne nojagtigt og korrekt har han givet brugerne mulighed for at udnytte det pa mange flere mader, end Jorgen Olriks udgave tillader det, fordi den var for ensidigt anlagt som hjaelpemiddel ved genstandshistoriske undersogelser, hvor den er en vaerdifuld stotte. Ting og sager, der er bevaret fra denne periode, bliver herigennem belyst, sa forstaelsen af dem uddybes til anbringelse i den historiske sammenhaeng.

Einar Bagers udgave har foruden de saedvanlige registre ogsa et bredt anlagt sagregister, der fremtraeder som en ordbogover de mange delvis obsolete udtryk,bofortegnelserne

Side 398

tryk,bofortegnelserneindeholder. En sammenligning mellem oplysningerne fra Malmo og skifterne fra Helsingor viser mange ligheder mellem forholdene i de to byer, skont der er en ganske vist kort afstand i tid; men de var begge sundbyer, og vilkarene har vel i nogen grad vaeret de samme. Det fyldige materiale fra Malmo tillader dog ikke uden videre at generalisere,og forst nar der er publiceret tilsvarendestof fra de fynske og jyske byer, vil det vaere muligt at danne sig et indtryk af den danske kobstads materielle kultur i det 16. arhundrede, da overgangen til renaissancen fandt sted. Forelobig mangiermeget, men Einar Bagers udgave vaekker©nsket om at kende, hvad der findes fra andre byer.