Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 12 (1977 - 1978) 3-4

Emanuel Halicz: Danish Neutrality during the Crimean War (1853-1856). Denmark between the Hammer and the Anvil. Translated from the Polish by Jane Cave. (Odense University Press, 1977). 247 s.

Viggo Sjøqvist

Side 398

Deter en besynderlig kendsgerning, at sporgsmalet om Danmark og Krimkrigen aldrig har va^ret genstand for en indgaende historisk. undersogelse. Frederik Bajers mammutbog fra 1914 »Nordens saerlig Danmarks Nevtralitet under Krimkrigen« er mere en materialesamling hovedsagelig bestaende af dokumenter fra det danske Udenrigsministeriums arkiv end en videnskabelig behandling af emnet.

I den ovrige historiske litteratur om perioden indtager krigen en meget beskeden plads. Man kan saledes naevne Erik Mollers store vaerk fra 1958 »Helstatens Fald «, hvor krigen blot omtales i nogle fa uvaesentlige linier.

Deter derfor en virkelig landvinding, at professor Halicz, der i 1971 emigrerede fra Polen og nu er knyttet til Odense Universitet, har taget sig for at undersoge emnet. Deter naeppe noget tilfaelde, at deter en udlasnding, der har valgt dette emne. Som ikke-dansker hypnotiseres han pa ingen made af begivenhederne i 1848-50 og 1863-64, men har et abent blik for det perspektiv, der ligger i Krimkrigen og dens folger for Danmark.

Halicz' fremstilling bygger pa omfattende studier ikke blot i danske arkiver heri indbefattet de russiske arkivfilm i Rigsarkivet, men tillige i engelske, tyske, franske og ostrigske udenrigsministerielle arkiver. Resultatet er blevet en grundig gennemgang af alle faser i Danmarks forhold til de krigsfiprende magter i den pagaeldende periode. Forfatteren laegger ikke skjul pa sin beundring for den made, hvorpa det lykkedes de skiftende danske regeringer og deres udenrigsministre, C. A. Bluhme og L. N. Scheele, at holde fast ved den neutrale lime og undga den stillingtagen for den ene af parterne, som Sverige-Norge valgte ved at indga traktaten af den 21. november 1855 med vestmagterne.

Deter vaerdifuldt at fa hele denne udvikling skildret og noje dokumenteret, og deter ligeledes af stor vaerdi, nar forfatteren i et afsluttende kapitel redegor for de alvorlige konsekvenser, krigen fik for Danmark gennem Preussens og Ruslands tilnaermelse til hinanden. Derved blev vejen banet for Bismarcks politik i 1860'erne.

Til gengaeld ma man stille sig noget skeptisk, nar Halicz mener, at krigen var en vaesentlig faktor i Danmarks de facto isolation i 1864 og dermed til det store nederlag.

Danmarks ulykke i 1864 var ikke sa meget den isolerede krig med Preussen og ostrig. Krigen var jo i realiteten uundgaelig,thi en fredelig losning for 1864 ville have krsevet en deling af Slesvig efter faelles overenskomst mellem de stridende parter. Men denne ville igen have fordret et sadant overmenneskeligt mal af forudseenhed,visdom

Side 399

seenhed,visdomog resignation, at denne
losning var ganske usandsynlig.

Danmarks chance for en fornuftig ordning la ikke i det krigeriske opgor, men i forhandlingsfasen bagefter. Nar denne chance ikke blev udnyttet, skyldtes det mange forskellige arsager, men Krimkrigens udfald spillede naeppe nogen storre rolle i dette problemkompleks.

Denne indvending forringer dog pa ingen made betydningen af den bog, professor Halicz har skrevet. At den er udgivet pa et verdenssprog foroger i hOJ grad dens vaerdi.