Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 12 (1977 - 1978) 1-2

Povl Eller: Borgerne og billedkunsten pa Christian den Fjerdes tid. Uddrag af Helsingørs skifteprotokoller 1621-60. (Frederiksborg Amts historiske Samfund, 1975). 185 s., 98 ill., 55,00 kr.

Lars Dybdahl

Side 241

Det var Hoyens opfattelse, at det forst var i 1800-tallet, at billedkunsten forankredes i bredere »folkelige« lag. Forst med Hans Werners beskedne undersogelse i 1930 af borgerskabets forhold til kunsten i 1600-tallet og Jorgen Sthyrs »Dansk grafik« fra 40'erne problematiseres denne opfattelse; de satte forankringstidspunktet til o. 1700. Deter Povl Ellers fortjeneste at kunne papege fiarste halvdel af 1600-tallet som den fase, hvor billedkunsten »naede ud til folket« eller mere praecist: indgik i interiorudformningen hos et bymaessigt smaborgerskab.

Forfatteren dokumenterer dette gennemen punktundersogelse af alle dodsboeri Helsingor i artierne op til enevasldensindforelse. Bogens sidste halvdel udgores af en tematisk struktureret opgorelseaf de i skifteprotokollerne opfoite billeder samt en fortegnelse af de boer i Helsingor, som indeholder billeder. I den forste halvdel, »Kunsten og folket«, er den egentlige analyse af materialet. Her

Side 242

behandles bl.a. malerierne og kobberstikkenesom mobler, som vaerdigenstande,ligesom ogsa den brede sammensaetningaf billedejerne samt enkelte storre samlere gennemgas. Bogens styrke ligger i det omfattende kildestudie, derimodsavnes egentlige billedanalyser af ideologier, som billederne har reflekteret og formidlet.