Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 12 (1977 - 1978) 1-2

Ældre danske tingbøger. Sokkelund herreds tingbøger 1636-37. Udgivet af Landbohistorisk Selskab ved Karen Marie Olsen (København 1976), 175 s.

Paul G. Ørberg

Side 210

Et af de sidste artiers store historiske udgiverarbejder i Danmark naermer sig sin afslutning. Det drejer sig om »iEldre danske tingboger«, som Landbohistorisk Selskab startede i 1954 med de farste haefter af Herlufsholms birks tingbog 1616-33 og Skast herreds tingbog 1636-40. Disse to raekker er for laengst afsluttede, og det samme gaslder A sum herreds tingbog 1640-48. Af fjerde og sidste raskke, Sokkelund herreds tingboger 1621-22, 1625-37, udkom sidste ar det afsluttende teksthaefte ved Karen Marie Olsen, og her mangier nu »kun« registrene. Selskabet har dermed fuldfort den opgave, man havde foresat sig. I forordet til det naevnte haefte oplyser Selskabets formand, Svend Gissel, at man er i gang med udarbejdelsen af sagregister til hele vaerket, noget som flere gange har vaeret efterlyst som en nodvendighed for den fulde udnyttelse af det store materiale.

Skal man sa vente eller onske flere sadannetingbogsraekker? I iy63 skrev retshistorikeren Poul Meyer, at en delvis udgave af tingbogerne ikke kunne vaere til nogen nytte, »men at man i det fremtidigearbejde som hidtil ma straebe efter at fa udgivet sa mange tingboger som muligtog at udgive dem i deres fulde omfang«(80l og By 4, s. 56). Konklusionener draget pa grundlag af den kendsgerning, at rettergangsforhold bogstaveligtalt kan variere fra retskreds til retskreds. Men dette rejser straks store problemer, for tingbogerne fra 1600-arenetaelles jo i tusinder, og bogtryk er ikke blevet billigere med arene. Spergsmalet om udgivelsesform kan naeppe siges at vaere afklaret, men i en raekke indlasg i tidsskriftet »Fortid og Nutid« i arene 1967-71 blev det behandlet under forskellige synsvinkler, specielt mulighedernefor som erstatning for traditionelle kildeudgaver et etablere et stort faelles tingbogsregister tilrettelagt for edbbehandling(se isaer Grethe Ilsoe: Tingbogsregistreringfor edb - et forsog, i Fortid og Nutid XXIV s. 675). I hvor hoj grad et sadant register vil kunne tilfredsstillede mange forskellige forskere, der er interesseret i tingbogsmaterialet, er det for tidligt at udtale sig om, men de forsog, der er gjort, rejser interessante perspektiver. Forelobig ma man have lov

Side 211

at glsede sig over, at den store traditionelleudgave (naesten) er i hus. Forhabentligvil den blive udnyttet efter fortjenesteog samtidig virke inspirerende pa interessen for tingbegerne i det hele taget.