Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 12 (1977 - 1978) 1-2

Mette Winge: Dansk Børnelitteratur 1900-1945 - med særligt henblik på børneromanen. (Gyldendal, 1976). 496 s.

Ib Gejl

Side 227

Bl.a. for at fortsaette Inger Simonsens arbejde »Den danske bornebog i det 19. arhundrede« har forfatteren skrevet denne disputats. Som baggrund for en solid gennemgang af den danske borneroman i det na?vnte tidsrum har bogen to afsnit, der dels behandler »det litteraere kredslob« (forfatterrekruttering, anmeldelser, forbrug m.v.) dels bornebogsproduktionens rodder i skole og ungdomsbeva?gelser.

Under gennemgangen af romanerne er der foretaget en tredeling af perioden, nemlig 1900-18, 1918-30 og 1930-45 efter forfattergenerationsprincippet. Ud over en praesentation af forfatterne belyses inden for hver periode synet pa skole, samfund, familie m.v. (Pa grund af en mangelfuld indholdsfortegnelse er det noget besvasrligt at sammenligne periode for periode). Analysen er under de gaeldende forudsastninger veludfort (medtaget er forfattere, der udgav fra ca. 5 romaner).

Den danske bornebog spillede imidlertid kun en begraenset rolle i bornenes litteraturvalg. Mange ville nok pa denne baggrund foretraekke at lasse en fremstilling med udgangspunkt i forbruget i stedet for i dansk produktion. Mette Winge er selv klar over dette forhold og udtrykker det saledes: »Ved - at udelade de oversatte boger har en komparativ synsvinkel ikke kunnet etableres, og vigtige aspekter forflygtiges« (s. 12).

Under gennemgangen af forfatternes
syn pa dette og hint ma man derfor have

Side 228

i tankerne, at store maengder af born
unddrog sig pavirkningen ved at laese
Tarzan og seriehaefter.