Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 12 (1977 - 1978) 1-2

Merete Dahlerup (udg.): Herlufsholm frie skoles regnskab 1585-86. (Landbohistorisk Selskab, 1975). XVI + 140 s.

Ole Degn

Side 209

Regnskabsmateriale har i vassentlig grad vaeret forsomt i den historiske forskning, og regnskaber udgor kun en lille del af det hidtil publicerede historiske kildemateriale.Deter derfor glaedeligt, at Landbohistorisk Selskab ved Merete Dahlerup har udgivet Herlufsholm frie skoles regnskab for aret 1585-86. Der er tale om det aeldste bevarede godsregnskabfor skolens gods, det tidligere Skovkloster, der foruden hovedgarden og Maglemolle (Naestved M0lle) omfattede

Side 210

135 beboede garde, 8 odegarde og 42
huse.

I en kort indledning redegores for forholdene omkring godset og for regnskabets fysiske form, og regnskabsteksten folges af en fortegnelse over regnskabsposterne - den fungerer som en art sagregister - forklarende noter, ordforklaringsliste og person- og stedregistre, nyttige hjaelpemidler, nar man skal arbejde med regnskabsteksten, hvor baggrund og sammenhaeng er sa vigtig for den dybere forstaelse.

Her abner regnskabet mulighed for et vidtgaende indblik i livet i det lille samfund, som skolen og godset Herlufsholm udgjorde. Regnskabets jordebog (s. 5-15) opregner alle de bender og husmaend, der horte under godset, indtaegtslisten (s. 16-44) oplyser om indfaestning og retsbeder og de mange indtaegter ved salg af varer, udgiftslisten (s. 45-124) oplyser om kob af ravarer og levnedsmidler til garden og skolen, disses embedsmaend, arbejdere og gaester og om det arbejde, der uge for uge er blevet udfart af handvaerkere og folkehold. I detaljer kan man folge driften af godset og skolen, og man har et righoldigt materiale til bestemmelse af priser, arbejds- og embedslonninger og levestandard.