Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 11 (1974 - 1976) 4

Benny Boysen: Søren Hampens Saga. Et tidsbillede fra Hammerum Herred (Poul Kristensen, Herning, 1973). 116 s.

Finn H. Lauridsen

Et postscriptum med baggrund og kilder i fremstillende form slutter Benny Boysen (leder af Struer Museum og lokalhistoriske arkiv) med at udtrykke det hab, at han med sin bog har belyst lidt af Soren Hampens komplicerede personlighed og samtidig baggrunden for en af Herningegnens storste sagndannere i nyere tid. Det sidste er vaesentligt, hvis en meget lokal original som Hampen skal raekke laengere ud, og deter en opgave, som Boysen har Iost levende og spaendende.

Soren Hampen (1825-1904) var et subjekt, fordrukken, utiltalende, grov i munden, ra i sine handlinger, men ogsa ind imellem snu og durkdreven i et omfang, der lader ane et menneske af en vis intelligens. Han levede sit liv pa Herningegnen, hvor han bestandig la sogneradene til byrde, og hvorfra han med kone og born blev sendt til Amerika - i et forsog pa at spare kommunerne for fattighjaelpen. Fra Amerika vendte han dog hurtigt hjem igen, uden kone og born, og hvad der var blevet af dem blev aldrig opklaret, med mindre det var sandt, som det fortaltes, at han havde solgt dem til en neger. Hjemme fortsatte han, hvor han havde sluppet, indtil han 79 ar gammel dode pa fattiggarden. Nar han blev sa kendt, hang det nok forst og fremmest sammen med en del sma puds, han spillede Estrups gendarmer; men ogsa hans umaettelige trang til kvinder og braendevin vanned til at skabe, hvad Boysen kalder »hans tvivlsomme glorie«. Historierne om Soren Hampen var mange, og flere kom til i form af vandresagn, ligesom ogsa flere af hans »bedrifter« er gaet andetsteds hen og er blevet knyttet til andre personer.

Deter dette stof, Benny Boysen er gaet bagom for i originalkilder og i skrift og tale at finde den rigtige historie. Kilderne bekraefter i det store og hele den almene opfattelse - og pynter i al fald slet ikke pa den. Bogen er derved, sit emne til trods, blevet en fornojelig kulturhistorisk skildring, som man kan hygge sig med i bevidstheden om, hvor skraekkeligt det har vaeret at hore til de gamle samfunds fattige og udstodte. Den er forsynet med navneregister og fremtraeder i nydeligt tryk, opsaetning og udstyr.