Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 11 (1974 - 1976) 3

Bo Elbrønd-Bek og Ole Ravn (red.): Sex og Samfund. (Fremad, 1975). 130 s.

Bettina Heltberg

Side 423

Tidsskriftet Sex og Samfund, der udkom som manedsblad fra 1937 til 1940, horer med i raekken af tidsskrifter, som stillede sig i opposition til fascistiske stromninger i 30'ernes politiske og kulturelle klima. Det var langt fra det betydeligste — men det fik til gengaeld en udbredelse, som f. eks. overgik bade »Kulturkampen« og »Andehullet«. Til succesen bidrog tidsskriftets saerlige emnekreds, men ogsa myndighedernes aldrig svigtende interesse - beslaglaeggelser og domfaeldelser udgjorde en vaerdifuld, omend ikke gratis reklame. I dag tjener bladets konflikter med politivedtaegt og pornografilovgivning til belysning af datidens moralsyn.

Redaktorerne af den foreliggende
antologi har bestrasbt sig pa at praestereet
fyldigt udsnit af bladets indholdog

Side 424

holdogskribenter. Blandt bidragydernefindcs mange af 30'ernes ledendeskribenter. - f. eks. Poul Henningsen,Jorgen Jorgensen, Borge Madsen, Halfdan Rasmussen og flereandre. Tidsskriftets aerinde er den seksuelle frigorelse - baseret pa Freud-Wilhelm Reich-inspirerede teorierom seksualundertrykkelsen som fundament for social undertrykkelse og psyko-sociologisk arsag til de autoritaereideologiers

Virker denne seksual-psykologiske indfaldsvinkel set med nutidens briller nok sa snasver og entydig, er gensynet med bladets revsere til gengaeld ganske forstemmende. Blandt de forargede roster var ikke blot borgerskab og regering (justitsminister K. K. Steincke), men ogsa yderflojene, lige fra KU (»en vis andelig hygiejne er en nodvendig forudsaetning for trykkefriheden«) til kommunisterne. Bedst kendt i den forbindelse er vel i dag forfatteren Hans Scherfigs satire over Reich-bevaegelsen og kredsen omkring Sex og Samfund i romanen Idealister.

Antologien er forsynet med en fyldig indledning om tidsskriftets historie, holdning og placering i samtiden, Borge Madsen (bladets forste redak- I0r) fortasller om starten pa udgivelsen og medarbejderne, og endelig bidrager dr. med. Preben Hedtoft med et efterskrift om, hvordan deter gaet med de sexualklinikker (i dag: sexologiske behandlingsambulatorier), s;om var en af tidsskriftets store maerkesager.