Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 11 (1974 - 1976) 3

Bo Bramsen: Huset Glücksborg i 150 år. 1-2. (Forum, 1975). 345, 340 s.

Vagn Dybdahl

Ideen med at skrive huset Gliicksborgs historie synes naerliggende og god. Naermere eftertanke og det foreliggende resultat forer alligevel til, at ideen endda ikke er sa god (dette har ikke noget med bogens kvaliteter at gore).

Bo Bramsen har sat sig for at behandle de forskellige grene af familien med hovedvasgten pa regerende huse. Det viser sig imidlertid, at der ikke er nogen egentlig sammenhaeng. Det, vaerket giver, er i virkeligheden biografier af Gliicksborgere eller af fyrster gift med Gliicksborgere i Danmark, Graskenland, Norge, Rusland og England med afstikkere til Jugoslavien, Rumasnien m. m.

Der er lagt afgorende vaegt pa det biografiske, pa familieforbindelserne og pa de store begivenheder, derimod siges der mindre om de pagaeldende fyrsters samfundsmaessige eller politiske funktion. I den henseende er bogen naesten mest fyldig jo fjaernere, vi er fra Danmark. Det kan saledes syncs ganske urimeligt - selv om det biografiske star i forgrunden — at der nassten intet berettes om f. eks. Christian Xs politiske aspirationer, hvortil kilderne ellers efterhanden flyder ret fyldigt. Det havde ogsa vaeret rimeligt med nogle vurderinger af monarkiets betydning i de forskellige lande til forskellige tider. Vaerket ville ikke have faet unodig og belastende stendetyngde, selv om dette var blevet taget med.

Nu er det blevet en raekke livfulde person- og situationsskildringer. Selv om de mange enkeltheder og slyngede familietrade undertiden kan virke noget slorende, er det dog lykkedes at fastholde klarhed i fremstillingen. Selv om historikeren af i dag ikke laegger megen vasgt pa fyrstehusene, er det dog en bog, der er vaerd at laese som et led i helhedsbilledet af samfundene og et karakteristisk ydre traek ved dem. Billedstoffet er ogsa godt i den henseende.