Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 11 (1974 - 1976) 3

Den iconographiske Post. Et nordisk blad om billeder, 1.-6. årgang, 1970-75, 25 hæfter. (Udgivet af Kalkmaleriregistranten, Købmagergade 44-46, København K).

Ole Degn

Billeder bliver ofte forsomt i historieforskningen og historieskrivningen. Deter derfor en god ide, at man har faet et tidsskrift, der alene beskaeftiger sig med billeder og problematikken omkring disse. I oktober 1970 kom det forste nummer af Den iconographiske Post, fra 1974 kaldet ICO.

Udspringet for tidsskriftet har vaeret arbejdet med registrering af kalkmalerier i Norden, og tidsskriftet henvender sig da ogsa til laesere i alle de nordiske lande. En raekke personer, der arbejdede med billeder, ikonografi, folte et voksende behov for at kende til billeder i andre lande, men fandt det vanskeligt at fa et tilstraekkeligt kendskab til den rige billedskat, der findes rundt om i Norden, skont denne er af vaesentlig betydning for historikere, etnografer, kirkehistorikere o. a.

For tidsskriftets forhistorie redegor Knud Banning kort i den forste artikel i det forste haefte fra 1970; det var Otto Norn, dengang ved Nationalmuseet, der i 1966 fandt det naturligt, at der blev skabt en registrant over de talrige kalkmalerier rundt om i kirkerne; Institut for Kirkehistorie ved Kobenhavns Universitet gik i gang med opgaven, og man fik en bevilling fra Statens humanistiske Forskningsrad til arbejdet, der blev indledt med hjaelp af en raekke studerende og hurtigt resulterede i store maengder registreringskort. Deter dette arbejde, tidsskriftet fortaeller om, ligesom om den forskning, der er et direkte resultat af registreringerne, og som igen har sat en dialog i gang om ikonografiske

Som venteligt med det naevnte udgangspunkt handler talrige af tidsskriftets artikler om kalkmalerier i kirker, enten en fuldstaendig gennemgang af en enkelt kirke, saledes af den himmelske lovprisning i Rynkeby kirke pa Fyn og af en raekke norske kirker, eller af en gruppe kirker eller et motiv, Rosenkransmadonnaen, et motiv i middelalderligt kalkmaleri i Mellemsverige, Manden i livstraeet, Sigurdsdigtningen i middelalderens billedkunst og Kong Herodes i Vellev. Efterhanden Iosriver man sig dog herfra, og man finder artikler om kobberstik, skulpturer m. m., som Mariamirakler pa norske antemensaler, Gadefulde skulpturer, fra en rundkirke i Slesvig by, og Lyrisk intermezzo, om hekse pa Bloksbjerg. Man finder ligeledes artikler om mere teoretiske ikonografiske problemer, om brugen af billeder som illustrationer i TV osv.

Med arene er ICO blevet indholdsmaessigt og teknisk stadig bedre. Mange flere burde kende det lille tidsskrift om billeder. Ole Desn