Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 10 (1972 - 1974) 2

Svend Aage Hansen: Økonomisk vækst i Danmark. I. 1720-1914. 1972). 315 s.

Vagn Dybdahl.

Side 300

Titlen kunne nok forlede en og anden til at vente en bog, der specifikt behandlede vaekstproblemer. Titlen skal imidlertid tages meget bredt; i virkeligheden er bogen dansk okonomisk historie i almindelighed, tilmed meget alsidig og meget daekkende.

Svend Aage Hansens bog skal af- Iose Erling Olsens »Danmarks okonomiske historie siden 1750« som laerebog for statsvidenskabsstuderende ved Kobenhavns Universitet. Hvis kandidaterne blot nogenlunde kan denne bog, vil de vaere adskilligt bedre udrustede end de historiestuderende.

Foruden at den nye bliver vaesentlig storre end den tidligere, er der ogsa i dispositionen en afgorende forskel. Mens Erling Olsen korte hvert erhverv igennem for hele perioden, har Svend Aage Hansen valgt at disponere inden for perioder, eksempelvis 1720-83, 1784-1807, 1807-13. Deter nok paedagogisk det mest sikre; men dertil kommer, at der uden tvivl skabes storre sammenhaeng, og at det bliver lettere at besvare sporgsmalet om vaekstens storrelse, og dette svar soges bestandig. Den aendrede titel forklares ogsa derved.

»okonomisk vaekst« har ogsa et storre noteapparat end Erling Olsens bog. Selv om notedaekningen undertidenkan forekomme noget uegal, betyderdet dog, at bogens vaerdi som handbog bliver afgorende oget. Netopnoterne viser ogsa, at Svend Aage

Side 301

Hansen har haft en meget storre litteraturat stotte sig til - hans egen forskning er en betydningsfuld del deraf. I den halve snes ar, der er gaet siden sidste udgave af »Danmarksokonomiske historie« er der virkelig kommet mange forstehandsstudier;en del af dem ligger endnu kun i utrykte specialafhandlinger og prisopgaver, men ogsa de er udnyttet i bogen.

I forordet hedder det bl. a.: »Fremstillingens form har vaeret bestemt af onsket om at skildre udviklingsforlobet forstaeligt for laesere uden saerlige okonomisk-historiske forkundskaber«. Dette mal er naet. Deter en ligefrem fremstilling praeget af klarhed og nogtern overvejelse uden derfor at vaere hverken afbleget eller tor. Naturligvis belyses problemerne ud fra moderne teori; men samtidig fastholdes ogsa de muligheder, man under datidens forudsaetninger havde for at fore okonomisk politik.

Svend Aage Hansens vaerk er en virkelig solid handbog - forhabentlig kommer der i 2. bind gode registre. Deter i det hele taget en bog, der burde hore til enhver historiestuderende og historielaerers standardudrustning.