Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 10 (1972 - 1974) 2

R. Broby-Johansen: Dagens dont i Nor den. (Fremad, 1972). 308 s., 800 ill. i farver og sort/hvid.

Lars Dybdahl

Side 329

Med denne bog publicerer Broby-Johansen en pendant til »Dagens dont gennem a.rtusinder«, der udkom i 1969. »Dagens dont i Norden« er det nordiske »arbejderbillede«s historie fra sten- og bronzealderen til nutiden, og ligesom forgaengeren er den forst og fremmest et stort billedvaerk, der i 800 illustrationer, hvoraf en trediedel er i farver, praesenterer en lang raekke nordiske kunstnere, der pa den ene eller anden made i deres malerier, snit, tegninger eller skulpturer har fremstillet »arbejdet«.

Broby-Johansen har samlet et megetnuanceret og interessant udvalg, som fremlaegger stof, der ellers ikke rigtig bliver medtaget eller fremhaeveti

Side 330

vetioversigtsvaerkerne; derimod er teksterne for overfladiske, og den historiskesammenhaeng lykkes det ikke Broby-Johansen at fremstille. Deter ikke tilstraekkeligt at opsaette billedernekronologisk og dertil knytte en kommentar af mere eller mindre anekdotisk karakter.

Der er i teksterne en undertone af, at »billederne taler for sig selv« pa grund af deres »dokumentariske kraft«, en vending, som netop er gasngs hos den type af kunsthistorikere, som Broby-Johansen altid selv har villet distancere sig fra.

Resultatet er i vid udstraekning en personfiksering pa de enkelte malere fremfor en fremhasvelse af billedernes sammenhaeng med de okonomisksociale konstellationer pa de forskellige udviklingstrin, et forhold, der ogsa. bliver vaesentligt for hele begrebsapparatet. Saledes bliver virkeligheden f. eks. ofte blot omtalt som »barsk« eller »skanselslos«, bestemmelser der er for uklare i sig selv. Denne begrebsmaessige uklarhed, som ogsa slar igennem, nar forfatteren anvender termerne »realisme« og »naturalisme«, har nok sin forklaring i, at Broby-Johansens teorier er for ukonsistente; de stemmer ikke helt overens med hans engagement i arbejderklassens sag.