Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 10 (1972 - 1974) 2

Arhus domkapitels jordebøger, I. Jordebøgerne 1600-1663. Kilder til kirke- og præstegodsets historie. Udgivet ved Poul Rasmussen. (Landbohistorisk Selskab, København, 1972). 200 s.

Ole Degn.

Side 298

Det i 1952 stiftede Udvalget for Udgivelse af Kilder til Landbefolkningens gensHistorie, siden 1968 betegnet Landbohistorisk Selskab, udgav allerede i 1960 i raekken »Kilder til kirke- og praestegodsets historie« en jordebog, Arhusgard og Akaer lens jordebog 1544, ved arkivar Poul Rasmussen. Senere, i 1964, fulgte ved samme udgiver Silkeborg lens jordebog

Nu foreligger med Poul Rasmussen som udgiver endnu et bidrag til godshistorien i Arhus stift: en udgave af Arhus domkapitels jordeboger 1600-1663.

I indledningen til udgaven gives en laengere redegorelse for de enkelte jordeboger, deres form, datering og proveniens og deres forhold til hinanden og til tabte forlaeg. Desuden bringes en oversigt over domkapitlets adkomstbreve med henvisninger til trykte kildesamlinger eller til originalerne i Arhus domkapitels arkiv i Landsarkivet for Norrejylland.

Kildesamlingens tekst er ikke en kildeudgave i egentlig forstand. Teksten medtager alle adaskvate oplysninger fra to af jordebogerne og hovedparten af en tredje samt en del oplysninger fra en fjerde; de bringes dog ikke hver for sig, som kildestykker, men sammenarbejdet, saledes at der i det hele kun forekommer en samlet topografisk opstilling, hvor hver enkelt af de godt 800 ejendomme i domkapitlets meget omfattende jordegodsmasse kun forekommer en gang. Dette er en i hoj grad praktisk publiceringsform; den sparer en maengde plads, idet man undgar urimeligt mange gentagelser, og for benytteren er det en stor hjaelp, at man kun skal soge en bestemt ejendom et sted i et enkelt topografisk system. Man far her alle relevante oplysninger og kan folge aendringer i ejendoms- og faesteforhold gennem mere end et halvt arhundrede.

Side 299

I en kommentar til teksten beskaeftiger Poul Rasmussen sig med udgangspunkt i selve teksten med domkapitlets erhvervelser og afstaelser af ejendomme 1600-1663, dels kronologisk, dels geografisk fordelt; han behandler de interne mageskifter og skildrer de enkelte beneficiers og fonds godshistorie 1600-1663. Dermed giver han allerede nogle hovedtraek af domkapitlets godshistorie og viser, hvad dette materiale vil kunne bruges til.

Denne jordebogsudgave har dog interesse ikke blot for godshistorien og for landbrugshistorien; de mange navne pa faestere og ejendomme vil vaere af interesse ogsa. for personalhistorikere og lokalhistorikere. Personregistret medtager dog kun navne pa personer af adels- og borgerstand, der afstod gods til eller erhvervede gods af kapitlet eller besad kapitlets beneficier.

Udgaven skal omfatte endnu et bind, indeholdende jordebogen 1315, de bevarede brudstykker af andre middelalderlige jordeboger, en rekonstrueret jordebog 1536 m. m.