Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 10 (1972 - 1974) 1

A. G. Drachmann: Lægæst og hans guldhorn. Betragtninger i anledning af Willy Hartners tolkningsforsøg. Studier fra Sprog- og Oldtidsforskning nr. 279. (Gad, 1971). 98 s.

Helge Paludan

I 1969 udkom den tyske videnskabshistoriker Willy Hartners bog »Die Goldhorner von Gallehus«. Dens forfatter forsogte pa baggrund af sin indsigt i mange videnskaber bl. a. astronomi at nytolke det klassiske danske oldtidsfund.

Et hovedpunkt i hans argumentation er, at nogle af de figurer, der dekorerede korerededet lange guldhorn skal tolkes som et kryptogram, og han mener at kunne dechiffrere denne indskrift som saetningen »Dette horns trylledrik skal hjaelpe folket.« Et andet hovedpunkt er, at hornenes udsmykning i ovrigt indeholder billeder med motiv fra nordisk og senantik astrologi og astronomi. En ret detaljeret tolkning af disse billeders mytologiske betydning kombineret med Hartners astronomiske indsigt bringer ham til den konklusion, at guldhornene er blevet til som reaktion pa en solformorkelse, der d. 16. april 413 var total just over Gallehus. D. 4. november 412 havde man sammesteds haft en total maneformorkelse. Da begge formorkelser kan antages at vaere faldet sammen med tidspunktet for en blotfest, (der fulgte manens faser), ma deres psykologiske virkning have vaeret overvasldende.

Dr. A. G. Drachmann harmed rette fundet, at det ville vaere usommeligt, om Hartners bog i Danmark helt enkelt blev tiet ihjel. Det foreliggende haefte bringer derfor, stort set med uforbeholden tilslutning, en redegorelse for den tyske forskers synspunkter, der for en metodisk betragtning forekommer at hore til den type teser, som det kan falde overordentlig vanskeligt at falsificere, fordi de ikke stoder an mod etablerede empiriske data, men som dog samtidig udgor en vidtloftig tankebygning i forhold til de fa iagttagelser, de tjener til at tolke.

Imidlertid far laeseren uanset standpunkt til Hartners teser i A. G. Drachmanns lille bog en omhyggelig gennemgang af alle kilder til vor viden om guldhornene, saledes at den varmt kan anbefales enhver med interesse for dette tabte nationalklenodie.