Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 10 (1972 - 1974) 1

Kurt Jurgensen: Die Gründung des Landes Schleswig-Holstein nach dem zweiten Weltkrieg. Der Aufbau der demokratischen Ordnung in Schleswig-Holstein unter dem ersten Ministerprdsidenten Theodor Steltzer 1945-1947. (Karl Wachholtz Verlag, Neumünster, 1969). 82 s., DM 16,80.

H. P. Clausen

Side 161

Med dette arbejde, der ogsa er udsendtsom
supplement til bd. 8 af
den store »Geschichte Schleswig-

Side 162

Holsteins«, har Kieler-historikeren Kurt Jurgensen villet skildre den forvaltningsmaessigeog politiske tilblivelseaf det nuvasrende forbundsland Slesvig-Holsten. Han har koncentreret sig om perioden frem til foraret 1947, da den forste ministerpraesident (socialdemokratenH. Liidemann), udgaetfra en folkevalgt landdag, overtogstyret. Derved har han for sa vidt ikke fulgt hele grundlaeggelsesperioden,eftersom landet Slesvig-Holsten vel forst kan siges at vaere endegyldigt konstitueret med den sakaldte »Landessatzung«af 13. 12. 1949, der fik retskraft ved den engelske godkendelseden9.1.

Inden for denne begraensning har Kurt Jurgensen gjort et fortjenstfuldt arbejde ved at vise, hvordan forst et forvaltningsapparat opbyggedes, og hvordan dernaest det korresponderende politiske apparat kom i gang. Han folger omhyggeligt det opsplittede, gamle preussiske forvaltningsapparats omdannelse til en samlet provins- (senere lands-) administration, og vi ser, hvordan denne administration bliver sat under demokratisk, politisk kontrol.

Vigtig er i denne forbindelse Jiirgensens understregning af den rolle, den forste, af englaenderne indsatte ministerpraesident, Theodor Steltzer, spillede for denne udvikling, allerede inden han i efteraret 1945 placeredes i sin forste indflydelsesrige stilling som regeringsprasident. Steltzer kom til at koncipere det regeringssystem som stort set lever videre i det nuvaerende forbundsland Slesvig-Holsten. Han var parat til at folge netop den model for opbygning nedefra med stotte i udbygningen af den lokale selvforvaltning, som den engelske besaettelsesmagt onskede fremmet. Derved fik han mulighed for at ove staerk indflydelse pa udviklingen, og til tider gik denne sa hurtigt, at man politisk og administrativt var et stykke foran, hvad der retligt var legitimeret.

I argumentationen for sine synspunkter matte Steltzer i et vist omfang sla. pa hensynet til Slesvig-Holstens selvstaendighed, administrativt set. Men deter givet, at Kurt Jurgensen i for hoj grad identificerer denne argumentation med et onske om at genoplive den slesvig-holstenske selvstasndighedstradition fra forrige arhundrede. Forfatteren horer selv tydeligt hjemme i den gamle slesvig-holstenske tradition og glaeder sig over, at begivenhederne efter 1945 med visse modifikationer har skabt det Slesvig-Holsten, nogle dromte om for 100 ar siden. Men disse forestillinger har uden tvivl gjort det svaert for ham at give en daekkende beskrivelse af de synspunkter, der gjorde sig gaeldende, da det nuvaerende Slesvig-Holsten blev til.

I et tillasg aftrykkes en raekke samtidige dokumenter, som netop viser, at Kurt Jiirgensens slesvig-holstenske konception ikke er retfaerdig mod materialet. Selv hos Steltzer traeffer man adskillige udtalelser om omradets placering i den faellestyske sammenhasng, der absolut kan tolkes langt mere abent m. h. t. andre 10sninger end den snaevert slesvig-holstenske. Og for socialdemokraterne var den slesvig-holstenske Iosning langt fra at vaere det onskelige.

Dette kommer ikke klart nok frem i bogen, der i det hele taget er staerkt praeget af at vaere koncentreret omkringSteltzers synspunkter, der som naevnt naeppe heller er udtommende analyseret. Man havde gerne set mere om, hvordan rekrutteringen af de nye politikere pa landsplanet skete,fordi man derved havde faet mulighedfor at folge linien med legitimeringenaf

Side 163

meringenafden politiske magt fra
neden.

Ogsa en taettere reference fra udviklingen i Slesvig-Holsten til situationen i den ovrige del af den britiske zone havde vaeret onskvaerdig, men det kan vel forst realiseres, nar det engelske kildemateriale bliver tilgaengeligt. Savnet af dette materiale kan ikke laegges Jiirgensen til last, og han har i vidt omfang formaet at overvinde det handicap, dette savn nodvendigvis ma medfore.

Udviklingen i Slesvig-Holsten i de forste ar efter 1945 frembyder saerdeles interessante muligheder for at studere, hvordan et forvaltningsapparat og et politisk system bygges op i et spaendingsfelt, hvor man pa den ene side vil legitimere magten fra neden ved opbygningen af et demokratisk system med lokal forankring, pa den anden side har hensyn at tage til 10sningen af de opgaver, de centrale (preussiske) organer hidtil havde Iost. Her ma i ovrigt den type embedsmaend, man radede over i en situation, praeget af afnazificeringen, have spillet en rolle. Denne side af problematikken er slet ikke berort i bogen.

Til den naevnte spaending mellem decentral legitimering af magten og kravet om Iosning af overlokale opgaver skitter sig sa det faktum, at den samlede tyske udvikling, politisk og okonomisk var ganske uvis. De fleste foranstaltninger matte ivaerksasttes med det forbehold, at man ikke ville praejudicere en kommende tysk statsdannelses karakter.

Under disse omstaendigheder var det en bedrift at fa et regeringssystem til at fungere, samtidig med at alle kraefter matte saettes ind pa at afhjaelpe folgerne af overbefolkning, suit og kulde. Kurt Jiirgensen viser, at bedriften kunne gennemfores i et samarbejde mellem en konstruktiv engelsk besaettelsesmagt og tyske embedsmaend og politikere, der vovede at tage et medansvar.

Denne konklusion vil sikkert blive staende i den mere indgaende behandling af emnet, forfatteren har stillet i udsigt. Man vil se frem til den i forventning om, at den vil give mere perspektiv til udviklingen, end denne forste version har villet og kunnet.