Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 9 (1970 - 1972) 3

H. V. Gregersen: Laurids Skaus brevveksling med politiske venner i Sønderjylland. (Skrifter, udgivne af Historisk Samfund for Sønderjylland, nr. 42, 1970). 2. halvbind, 936 s.

H. P. Clausen

Side 469

I 1966 udsendte den utraettelige H. V. Gregersen forste bind af en samlet udgave af breve fra og til Laurids Skau. Det omfattede breve mellem Skau og hans politiske venner i Kobenhavn. Nu foreligger det andet og afsluttende bind af udgaven, og det indeholder Skaus brevveksling med sine Sonderjyske venner. Bindet har mattet deles i to dele for at rumme det rige brevstof.

De aftrykte breve streekker sig i tid fra august 1837, da Laurids Skau skrev til P. C. Koch, frem til maj 1864, da sonnen Peter Skau modtog det sidste brev fra faderen, dateret dagen for dennes dod. I ovrigt har Gregersen ikke valgt en kronologisk opdeling af brevene. Han bringer dem i stedet samlet om de enkelte adressater og brevskrivere, og deter jo ogsa den overskueligste fremgangsmade.

Storst interesse har nok de store grupper af breve mellem Skau og henholdsvis Chr. Flor og Johan Wegener. Alene Flor-brevene fylder et godt stykke over 200 sider. Hertil slutter sig brevvekslinger mellem Skau og Peter Hiort Lorenzens born og mellem Skau og hans egne born. Ogsa de giver en raekke interessante og nye traek til belysning af Laurids Skaus personlighed og hans virke.

Som i det forste bind giver udgiveren i noterne uddrag af andre samtidige breve til belysning af enkeltheder i de aftrykte Skau-breve. Herved bringer denne store udgave et endog meget stort brevstof for perioden ca. 1837 til 1864. Den fortraffelige liste over brevene i de to bind, der er anbragt sidst i 2. halvbind, straekker sig over 23 taet trykte sider og aflaegger et smukt vidnesbyrd om det vaeldige materiale, der er fremlagt, og om den flid, der har vaeret forudsaetningen for fremlaeggelsen.

Gregersen har valgt den fremgangsmadeat aftrykke hele Skaus brevveksling,saledes at ogsa breve, der tidligere har vaeret offentliggjort i forsvarligeog let tilgasngelige udgaver,

Side 470

er genoptrykt i vaerket. Der kan, som det ogsa blev gjort her i tidsskriftet ved omtalen af forste bind, rettes indvendingermod denne metode. Men det skal tilfojes, at man derved saettes i stand til i en sjaelden grad at folge Laurids Skaus gerning og personlige udvikling i sammenhaeng. H. V. Gregersensteknik med de mange, vel doseredebrevcitater i noterne, gor det yderligere indbydende at laese brevudgaveni sin helhed, og deter en sjaeldenhed ved et vaerk som dette.

Foruden med det naevnte brevregister har Gregersen forsynet vaerket med et sag- og et navneregister, og han har udarbejdet en tidstavle over de begivenheder, der er omtalt i noterne. Pa denne made har han gjort arbejdet let for den laeser, der forst og fremmest vil gennemploje vaerket for at laere Skau og hans tid at kende.

Med denne udgave har H. V. Gregersen afsluttet et stort og vaerdifuldt arbejde med at samle de kendte og en meget stor maengde hidtil utrykte og til dels ukendte Skau-breve. Med en enestaende energi har han gennemgaet arkiver og handskriftssamlinger for at bringe brevene til veje, og man ma beundre den indsigt og den utraettelighed, hvormed han har udarbejdet denne brevudgave.

Dermed har H. V. Gregersen hjulpet kommende forskere, der gar i gang med emner fra de afgorende ar for den sonderjyske danskhed. Men han har tillige gjort sig fortjent ved med udgaven at have givet Skau en bedre placering i den historiske sammenhaeng, end han har haft siden P. Lauridsen i sit vaerk »Da Sonderjylland vagnede« bragte afsloringen af, at Christian Flor havde forfattet de taler, hvormed den unge Laurids Skau havde sin sensationelle, politiske debut.