Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 9 (1970 - 1972) 2

Paul G. Ørberg og Ejnar Jakobsen: En by ved havet. Sæby Købstads historic I—II. (Sæby kommune, 1970). 224 s., 158 s. Ejnar Jakobsen: Sæby under Besættelsen 1940-45 (Henriksens boghandel, Sæby, 1970). 55 s.

Bent Hansen

Side 360

Den solidt og nydeligt indbundne tobinds kobstadhistorie er forsynet med en maengde velvalgte illustrationer, hvoraf nogle fa er i farve. Begge bind rummer registre og noteapparater, rater,men savner oversigter over det anvendte materiale.

Forste bind er skrevet af arkivar orberg, Viborg, som i en lang raekke velskrevne kapitler har skildret alle taenkelige facetter af den lille bys liv ca. 1470-1837. Forfatterens evne til at fremdrage og udnytte et rigt og forskelligartet materiale - hovedsagelig arkivalsk — og til at vurdere resultaterne og saette dem ind i rette rigshistoriske sammenhasng demonstreres

I adskillige afsnit viser arkivar orberg den naere forbindelse mellem havneforholdene og fremgang og tilbagegang for byen. Afsnittene om byens grundlasggelse er et godt eksempel herpa. Pa grundlag af et yderst sparsomt skriftligt og ikke-skriftligt materiale argumenteres der overbevisende for, at grundlaeggelsen udsprang af Borglumbiskoppens onske om pa eget omrade (han ejede Saebygard) at have en ladeplads for sine skibe. Det var biskoppen, som ca. 1470 fik oprettet Karmelitterklosteret, og som i 1524 fik udvirket kobstadprivilegier.

Af de mange kapitler kan i ovrigt fremhaeves: »og har du penge, sa kan du fa« (s. 101-05) redegor med udgangspunkt i et kobmandsskifte fra 1704 for svaelget mellem rig og fattig og for byens okonomiske afhsengighed af Alborg. En enkelt slaegts okonomiske og administrative beherskelse af byen i det 18. arhundredes forste halvdel er bl. a. emnet for »al lovlig ovrighed« (s. 117-24). I kapitlet om Vrensteddegnen Martin Dietz (s. 183-93) afdaskkes underklassens latente utilfredshed.

Indvendingerne mod orbergs bog er uvajsentlige; den vil vaere god at konsultere for fremtidige kobstadhistorikere.

Redaktor Ejnar Jakobsen, Sasby,
fremstiller i bind 2 byens historie

Side 361

1837-1945. Hovedparten (ca. 100 sider)af den velskrevne og i positiv betydning engagerede bog omhandlerdet 19. arhundrede, hvorimod kun 17 sider levnes tiden 1900-1940, der derved far en for summarisk behandling.Besaettelsestiden skildres meget passende pa 6 sider.

Som i 1. bind omtales havneforholdene udforligt; hovedvaegten i bogen er i ovrigt de solide redegorelser for det politiske liv og for byens administration.

Pladsen tillader kun, at fa af adskillige udmasrkede afsnit traekkes frem. »Krigen 1864« (s. 38-41) viser, hvor hardt indkvarteringen af fremmede tropper kunne ramme en lille by. »Glaeder og fornojelser«, »Foreningsliv« og »Fest og glaede« (s. 58-62, 103-08) er fortraeffelige gennemgange af, hvilke adspredelser smastadens borgere havde 1850-1900.

Bogen overvaelder stedvis den udenbys laeser med for mange detaljer og for mange navne pa. medlemmer af diverse kommissioner. Pladsen kunne med fordel have vaeret anvendt til at traskke udviklingslinierne skarpere op. Denne indvending skal imidlertid ikke tilslore bogens kvaliteter. Den er et vaerdigt led i redaktorens mangearige lokalhistoriske indsats.

I tilslutning til kobstadhistorien har redaktor Jakobsen udsendt det nogterne, underholdende og veldisponerede skrift om besaettelsestidens Sasby. De forste kapitler skildrer borgernes almindelige levevilkar. Herefter folger beretningen om de stedlige modstandsfolks andel i overforselen af eftersogte modstandsfolk og allierede flyvere til Sverige. En omtale af befrielsen afslutter bogen.