Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 9 (1970 - 1972) 2

Ester Kappelgaard: Thades gård. Nationalmuseets Kommandørgård på Rømø. (Nationalmuseet 1970). 90 s.

Helge Søgaard

Side 362

Nationalmuseet har forlasngst imodekommetdet gamle onske om en decentraliseringved at overtage og vedligeholdemange jordfaste mindesmaerkerrundt om i landet. Blandt dem er »Kommandorgarden« pa Romo. Ester Kappelgaards skildring af den giver ikke blot en redegorelse for den saerprasgede vestslesvigske kultur, men er samtidig et bidrag til studiet af den folkelige kultur, et begreb,der vist helt og med rette har aflost udtrykket almuekultur fra forrigearhundrede. Det folkelige kan til gengasld vasre vanskeligt at definere fyldestgorende. Bedst rammer man det vel ved at bestemme det som det almenmenneskelige i sin begraensning i tid, sted og milieu, og i denne betydninggiver bogen om »Kommandorgarden«meget til forstaelsen af livet pa oen i Vesterhavet. Deter snarest velstand, der praeger garden,

Side 363

og den tilhorer alligevel det folkelige milieu, fordi den ikke folger de forendestilarter i arkitektur og udformningenaf det nagelfaste og lose inventar, men skaber dem om efter en folkelig stilform, der praeger alt og danner en helhed. Der er endnu ikke givet nogen forklaring pa, hvorledeskravene i den hojere kunst erstattesaf, hvad folkekunsten kraever, men man ser et af resultaterne i denneproces i garden pa Romo.

Den lille bogs udstyr kan ikke roses tilstraekkeligt. Saerlig fortjener fotografierne at fremhaeves. Da man sikkert vil vende tilbage til bogens mange enkeltheder for at citere dem, ma det beklages, at den ikke har noget register. Deter nodvendigt i et arbejde i denne kvalitet, fordi den pa mange omrader giver et bidrag til den materielle kulturs historie.