Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 9 (1970 - 1972) 2

Axel Steensberg (red.): Dagligliv Danmark i det syttende og attendt århundrede. 1620-1720 (Nyt Nor disk Forlag Arnold Busck). 762 s.

Finn H. Lauridsen

Side 334

I sit beromte og vaerdige svar pa Dietrich Schafers kritik fra 1888 og 91 skrev Troels-Lund bl. a. (»Om Kulturhistorie« 1894): ». . . Thi meningen er jo ikke at skaffe os ogsa fortidens virkelighedsmasse pa. halsen, som om vi ikke havde nok i vor egen tids. Var det sa, ville vi simpelthen kvaeles under den uhyre bunke enkeltheder, der vaeltedes ud over os. Vi samler dem til et billede, danner en ideal verden, hvor vi, efter bedste evne sandheden tro, lader det forbigangne gentage sig, men pa en ny made, med forkortede linier mellem arsag og virkning, med det efter vor mening vsesentlige i sa klart et lys, som det maske aldrig viste sig for samtiden«.

Deter svaert ikke at fole sig ial fald en lille smule kvalt af et vaerk som sidste del af Steensbergs fortsaettelse af Troels-Lunds »Dagligt Liv« (i tidsfolgenforste del) - som ogsa af Troels-Lunds eget vaerk i ovrigt. Her er meget med. Alle sider af hundredaretssamfundsliv synes daskket - og dermed altsa. ogsa de vaesentlige sider. De betragtes klarere og forstas bedre, end samtiden kunne gore det. Forandringerog

Side 335

dringerogudviklinger har kunnet give forklaringer, som man den gang ikke kunne na og heller ikke tasnkte pa at na, fordi de fleste gudhengivent accepteredetilvaerelsen, som den var. Liniernemellem arsag og virkning er forkortede.For vaerkets praktiske udnyttelseer dets »taethed« kun en fordel. Et udmaerket sagregister viser vej, og et helt fortrinligt henvisningsapparat gor det muligt eventuelt at ga videre. I adskillige afsnit er anvendt primaert kildemateriale, og her ma isaer tingbogernefremhaeves; men ogsa skifteprotokollerog synsforretninger har givetbidrag.

I 25 kapitler behandler 18 forfattere: Omgangsskikke (festligt ved Axel Steensberg), hojtid og fest, born og unge, disciple og studenter, offentlige forlystelser, trolddom og hemmelige kunster, gudsfrygt, krig og ufred, pest, plage og laegedom, fattig og udstodt, bylag og gadestaevne, ting og rettersted, hekseforfolgelse, i flojl eller vadmel, aede og drikke, skaere, skildre og staffere, borgerens by og gard, natur og landskab, avl og besaetning, bondernes boliger, praestegardsliv, pa hovedgarden, torv, marked og kobmandsgard, rejsens besvaerligheder samt Somandsliv pa langfart og i hjemlige farvande. Deter lykkedes for Steensberg at fa en helhed ud af den brogede mangfoldighed. De mange forfatteres forskelligheder er eliminerede, og tilbage er blevet et tidsbillede, som vel nasppe er endeligt; men som i al fald vil vaere vassentligt — ogsa for lokalhistorikere, der vil kunne hente mange ideer til studier i deres enkelte omrader. Personlig vil undertegnede gerne takke for oplysningen side 424 om, at jordbaer »vel tilberedte med sukker og vin» er overmade

Bogen er velillustreret, til dels med ikke tidligere offentliggjorte billeder. Danckwerth: Landesbeschreibung der zwei Herzogthiimer Schleswig und Holstein fra 1652 er flittigt benyttet. I billedteksterne er der i ovrigt et par fejl: S. 203, hvor sonderjyske masnd og kvinder efter landsdelens skik modtager nadveren i denne raekkefolge er det til venstre ikke den forste kvinde, men den sidste mand, prassten raskker brodet til, og s. 341 og 42 er det tre og ikke to fodgardere, som ovrigheden handler ilde med efter deres mord pa en hel familie i Hollaenderbyen pa Frederiksberg. Det fremgar bade af den afbildede skillingsvises tekst og dens makabre tegninger.

I omslagspraesentationen anbefaler forlaget bogen til hojtlassning i familiens kreds. Ah ja, men spring sa over visse afsnit i Bondernes boliger. Tommerkonstruktionernes detaljer vil nok vaere for svaere at kapere.