Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 9 (1970 - 1972) 2

Margrethe Christiansen: Jacob Appel — en mand og hans arv. (Kristeligt Dagblads Forlag, 1970). 341 s.

Vagn Dybdahl

Side 343

Fra 1899 til 1928 var Jacob Appel leder af Askov - indtil 1906 formelt som medbestyrer sammen med svigerfaderen Ludvig Schroder; i to perioder, 1910-13 og 1920-24, var han minister. Til dette kommer et energisk engagement pa andre omrader. Om dette beretter hans datter, Margrethe Christiansen, i en form, der snart er hendes egen, snart breve og dagbogsoptegnelser; undertiden kan det VEere lidt svaert for ikke at sige umuligt at se, hvad der i den retning er hvad.

Bogen begynder med et kapitel om livet i Jacob Appels barndomshjem hos Cornelius Appel i Rodding. Her er det kun enkeltheder, der er nyt. Storre interesse knytter sig til det folgende kapitel, hvor Appel som ganske ung kommer til Askov; bade i dette afsnit og i de senere kapitler om Askov fremlaegges et betydeligt stof til karakteristik bade af skolen og af de personer, der praegede den. Ind mellem det forste og de senere kapitler om Askov star en skildring af Jacob Appels studiear i Kobenhavn,hvor han uden forudgaende eksamen studerede ved Polyteknisk Lasreanstalt ogsa uden sigte mod eksmen.Faderens ide om det frie studiumbragte Appel mange vanskeligheder,skont

Side 344

heder,skontautoriteterne strakte sig langt, og for ham selv bragte eksperimentetojensynlig ingen glaede. I dette kapitel er der tillige gode bidragtil belysning bade af Jacob Appelsog hans forlovede Ingeborg Schroders personlige udvikling.

Behandlingen af de to ministerperioder giver ogsa en raekke, ikke uvaesentlige detaljer. Det samme gaelder det store afsnit om Sonderjylland, hvor navnlig forholdet til H. P. Hanssen har en fremskudt plads.

I det hele har bogen sin styrke i at vaere et bidrag til Jacob Appels biografi og dernaest i at skildre et ledende hojskolemiljo. I det biografiske dominerer Appels stemninger og synspunkter, mens hans indsats i mindre grad dokumenteres.