Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 9 (1970 - 1972) 1

Torben Topsøe-Jensen: Fern mil langs Øresund. Strandvejens historie. (Hasselbalch, 1968). 239 s.

Finn H. Lauridsen

Side 182

Strengt taget er det et lokalhistorisk emne, Topsoe-Jensen denne gang har taget op i sine fortsatte vejhistoriske studier. Og dog - der er vel lokaliteter, som pa en eller anden made tilhorer os alle. Til dem horer Strandvejen fra Kobenhavn til Helsingor utvivlsomt, og deter derfor helt rimeligt at regne med, at en skildring af den vil pakalde almen interesse.

Som han fortsastter med sit emne, fortssetter forfatteren ogsa med at behandledet med en tiltalende blanding af faktiske oplysningeromudviklingen og fornojelige kulturhistoriske enkeltheder.Det bliver til overmal, med bevissteder,slaet fast, at Strandvejen er eller maske rettere var et af de smukkestevejstykker i Danmark. Vejen folgesgennem tiderne fra dens tilvasrelse

Side 183

som adelsvej til Helsingor, til den blev et af landets mest trafikerede strog. Pa trods af dens betydning havde man bestandigt besvser med at fa den vedligeholdt.Velvilje fra formaende beboereslog ikke til, og i 1825 matte man ty til opkraevning af bompenge, en upopulser og sinkende foranstaltning,der blev opretholdt helt til 1915.

Ogsa livet langs vejen og langs oresund er der blevet plads til: Dyrehaven og Dyrehavsbakken, kapervognene, strandliggerne, badelivet, digterne, den famose dampsporvogn, cyklerne, redningen af joderne under 2. verdenskrig og meget mere. Velvalgte gamle billeder illustrerer teksten, der er dokumenteret med et udmaerket noteapparat. Bogen har desuden register og et foldekort fra 1778-79 - et nutidigt kort havde nu heller ikke vseret af vejen.