Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 8 (1968 - 1970) 4

Bjarne Stoklund: Bondegård og byggeskik før 1850. (Dansk historisk Fællesforenings håndbøger, 1969). 94 s.

Helge Søgaard

Side 513

Med denne bog har redegorelsen for de danske landbygninger faet en tiltraengt fornyelse. Den gor ganske vist ikke de mange tidligere afhandlinger om emnet overflodige, men den viser, hvor mange nye veje der abnes for studiet, nar den moderne etnologis synspunkter lasgges til grand, da det ogsa i udforskningen af den materielle kultur er nodvendigt at gaud fra udviklingslaeren. Deter lasnge siden, man begyndte at anvende den, men man overforte oprindeligt rent mekanisk metoden fra det biologiske felt til det kulturelle, hvad der matte fore til skaeve resultater, og et nojere studium har vist, at udviklingen ikke altid forlober til det hojere trin fra det lavere, men at den ogsa kan ga den modsatte vej, og at mange arsager kan have spillet ind, sa deter nodvendigt at anlaegge et helhedssyn. Dette nye forhold fremstiller bogen klart, og i stedet for udvikling ville det maske vaere rigtigere at tale om en sammenhaengende kaede af aendringer, fordi det forste ord indirekte indeholder tanken om en stigning. Desuden kan det, der ud fra en vurdering er en forbedring fra en anden vaere et tilbageskridt. Mange forskellige trade er snoet sammen i kulturens bugtede forlob.

Deter enhver forfatters ret at afgraensesit emne, som han opfatter det, og bogens ringe storrelse forhindrerpa forhand en udforlig bevisforelse,men anmelderen savner dog en

Side 514

omtale af den indflydelse, bindingsvaerketi kobstaederne har haft pa bondegardene.Derved kunne bl. a. en af de mange pavirkninger, den landligearkitektur har vaeret udsat for, belyses nasrmere, og de metodiske synspunkter er ligeledes ikke altid gennemfort til bunds. Ingen tvivler pa, at forfatteren let kunne udfore det, og man ma oprigtig onske, at bogen kun er en forlober for en storreafhandling om det centrale emne.