Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 8 (1968 - 1970) 4

Poul Koch, P. G. Lindhardt og Roar Skovmand (red.): Hal Koch og hans virke. (Gyldendal, 1969). 176 s.

Vagn Dybdahl

Side 507

Bogen er af type som de mange biografiske boger om politikere, hvor en kreds af naermere eller fjernere venner beretter om vennens indsats pa forskellige omrader. Bogen om Hal Koch vil fa en hoj plads i denne genre: der er bade en sober og nogtern vurdering af hans arbejde og gode bidrag til personkarakteristikken.

Side 508

P. G. Lindhardt skriver fyldigt om den kirkehistoriske og historiske forskning, hvor Kochs indsats gennemgas kronologisk med belysning af savel metode som resultater. Det hele ses bestandig i forhold til forskningen forud for Hal Koch. Vaesentligt nyt kommer ogsa frem i Roar Skovmands afsnit om Krogerup og i to bidrag om universitetsgerningen (K. E. Bugge om opbygningen af Kirkehistorisk Institut og en samtale mellem elever om Koch som lserer); det samme er tilfaeldet i Erik W. Nielsens artikel »U-landshjaelp og ydre mission«, der behandler Hal Kochs store interesseomrade i de sidste levear.

Ud over disse bidrag er der andre, som ikke i samme grad fremlaegger nye oplysninger. Vilhelm Nielsen, der var rejsesekretaer i Ungdomssamvirket, giver et udmaerket billede af arbejdsvilkarene; men selv om der, nar det gaelder begivenhedsforlobet, fojes nyt til pa enkelte punkter i forhold til Henning Poulsens og Henrik Nissens »Pa dansk friheds grund«, er det dog ikke meget. Mogens Fog fortaeller om et mode i Shellhuset under besaettelsen; men det meste gengiver et referat, som Hal Koch selv offentliggjorde allerede i 1948. Henning Poulsen giver en oversigt over Kochs kritik af retsopgoret, som den korn til udtryk i artikler og boger. Endelig skriver Henning Friis om indsatsen i ungdomskommissionen 1945-52, men holder sig dog til generelle karakteristikker. Vnon Dvhdnhl