Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 8 (1968 - 1970) 4

Jens Otto Krag: Ung mand fra trediverne. (Gyldendal, 1969). 206 s.

Vagn Dybdahl

Side 508

Jens Otto Krag har tidligere som skribent dokumenteret sine evner for historisk storiskfremstilling. Deter bl. a. tilfaeldet i de store biografiske skildringer i »Hans Hedtoft. Liv og virke« (1955), »Bogen om H. C. Hansen« (1960) og i behandlingen af Buhl i »Fra folket de kom« (1962). Deter samme teknik, der er anvendt i erindringerne, hvor naesten alle personlige oplevelser samtidig er bidrag til en tids karakteristik, og er de ikke det, sa er de til gengaeld sat i en ramme af en almindelig tidskarakteristik.

Politisk historie pa landsplan er der kun lidt af i bogen, der standser i 1945. Der er en del ukendt stof om Socialdemokratiets socialiseringsudvalg fra 1944 og om tilblivelsen af »Fremtidens Danmark« i 1945; det er her, at Krag traeder ind og begynder at betyde noget i partiets arbejde. Han havde ikke fulgt nogen normal partikarriere. Gansxe vist havde der vaeret et medlemsskab i DSU et ars tid i Randers og siden som student og ung kandidat et liv i socialistiske kredse (om arbejdet i Socialdemokratiske Studenter siges der maerkelig nok ikke noget), et studenterjob i Arbejderbevaegelsens Erhvervsrad samt laerergerning i AOF-studiekredse; men i partiorganisationerne havde Krag ikke nogen position. Dissc omstaendigheder er det sikkert vaerd at fastholde, ikke mindst fordi det ofte droftes, hvor vanskeligt det kan vaere at na frem uden at passere gsnnem alle led i partihierarkiet.

Hvad havde Jens Otto Krag da foretaget sig indtil 1945? I det meste det samme som andre vagne studenter;men med en overvaegt af privatokonomiskeproblemer, som en hel del gik fri for. Bogen starter med en knap, men levende skildring af barndomshjemmeti Randers, hvor faderenhavde en mindre forretning. Efteret stykke om gymnasietiden folgerderefter hovedafsnittet, der behandlerstudenterliv

Side 509

handlerstudenterlivi Kobenhavn i 1930'erne. Her er bade politisk engagement,studieteknik, nomi,kaerlighed,arbejde i valutacentralenog afsluttende eksamen. Samleter det et fortraeffeligt tidsbillede.

Bade i studenterafsnittet og i det folgende om tiden som tjenestemand i Varedirektoratet - her star krigen mere i centrum end direktoratet — forekommer der mange navne. Pa dette punkt svigter maerkelig nok Krags ellers legendariske paedagogiske talent. En del laesere vil nok kende alle navne; men deter givet, at der vil vasre tusinder, som ikke aner, hvem »den store fisk« Erik Ib Schmidt er, eller hvem Frederik Dalgaard eller Coin er. Ligesom det kraever konsultation af handboger for at blive sikker pa, om den stud, polit. Jorgen Jensen, som Krag delte lejlighed med i 1939, virkelig er den senere konservative politiker, man sidder og taenker pa. Forklaringer, om ikke andet sa i registeret, ville have vaeret nyttige.

I det hele er »Ung mand fra trediverne« et godt bidrag til tidshistorien og vaesentlig for forstaelsen af Krags personlighed. Vagn Dybdahl