Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 8 (1968 - 1970) 3

Finn Gad: Grønlands historie, II, 1700-1782, 1. og 2. halvbind. (Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 1969). 760 s.

Ole Degn

Side 379

I andet bind af sin store Gronlandshistorie skildrer lektor, cand. mag. Finn Gad forhold og begivenheder i perioden 1700-82. Dette tidsrum begynder med Hans Egedes missionsplaner og missionsvirksomhed i arhundredets forste artier og skitter med handelsprojekter og handelsvirksomhed omkring 1780. Allerede omkring 1700 var handelen vel med i billedet, men vaesentligst som et middel til missionens fremme, og forst efterhanden blev den et mal i sig selv. Omkring de to poler, missionen og handelen, drejer skildringen sig. Andet bind far derved et helt andet praeg end forste.

Finn Gad har som gmndlag for fremstillingen i dette bind haft et meget betydeligt trykt og isaer utrykt kildemateriale, der ikke tidligere har vasret benyttet. Dette har praeget bindet, der er vokset helt ud over den lagte ramme; deter blevet pa 760 sider, hvoraf godt 100 sider er udforlige noter og henvisninger, og det har mattet deles i to halvbind.

Side 380

Endda er det hovedsagelig udviklingen i Vestgronland fra Kap Farvel til Upernavik, der er beskrevet; forholdene i ostgronland og Kap Yorkegnen traeder kun glimtvis frem.

Nar skildringen er blevet sa omfattende, skyldes det for en stor del, at materialet ikke tidligere har vaeret benyttet. Finn Gad har derfor ment det nodvendigt at ga i detaljer vedrorende adskillige problemer og sporgsmal, der ellers kunne have vaeret behandlet i en raekke mindre studier. Som den forste storre Gronlands-historie er bogen derved blevet sa meget mere vaerdifuld. Deter dog et sporgsmal, om den ikke ville have vundet i laeselighed, om skildringen havde vaeret strammet en del. Tilfaeldigheder og det offentliges traeghed er vaesentlige elementer i denne periodes Gronlands-historie, og de lange udredninger af den danske regerings bestraebelser for under uhyre vanskelige forhold at fremme mission og handel er ikke altid lige spaendende. Sa er der langt mere liv i afsnittene om gronlandske befolknings- og kulturforhold, om kulturpavirkningen og den gronlandske befolknings reaktioner. Som grundlag for forstaelsen er det udenrigs- og statspolitiske problemkompleks dog ogsa af betydning, og med skildringen af disse forhold kaster Gronlands-historien tillige lys over vaesentlige sider af regering og administration under enevaelden.

En raekke kortskitser, det omfattende noteapparat og meget udforlige personnavne- og sagregistre gor det let at arbejde med bogen, der ligesom forste bind er smukt illustreret, om end illustrationsmaterialet, isaer for tiden efter 1750, for en stor del svigter.