Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 8 (1968 - 1970) 3

Peter Kier: Min rejse gennem jordelivet. Udg. af Jens Holdt og Hans Hejselbjerg Paulsen. (Skrifter udgivne af Historisk Samfund for Sønderjylland, nr 39, 1968). 306 s.

H. P. Clausen

Side 394

En af de betydeligste praester i Nordslesvig i de forste artier af 1800-tallet var osterlogum-praesten Peter Kier (1771-1834). I den sidste del af sit liv arbejdede han pa en fremstilling af sin slaegts og sit eget livs historic Tanken med vaerket var, at det skulle vaere et andeligt testamente for hans born. Indtil kort for sin dod i januar 1834 skrev han pa manuskriptet, som aldrig afsluttedes.

Efter en omtumlet skaebne havnede manuskriptets to bind hos frimenighedspraest Thade Petersen. Fra ham gik det til landsarkivet i Abenra, hvor det nu befinder sig.

Skont Kiers modersmal og omgangssprog var dansk, og skont han livet igennem uclforte sine kirkelige tjenester pa dansk, er erindringerne skrevet pa et formfuldendt tysk. Andre af Kiers efterladte arbejder og bevarede breve fra hans hand er pa dansk, som han beherskede lige sa fuldt som tysk og latin. Om han ved at skrive memoircrne pa tysk har villet understrege det lidt hemmelighedsfuldt gedulgte, cer ligger i, at alle stednavne og personnavne er konstruerede daeknavne, far sta. hen. Under alle omstaendigheder er hans vekslen mellem sprogene et typisk udtryk for den sproglige situation i datidens Slesvig.

Kiers livrejse fo'eligger nu i en smuk udgave i dansk oversaettelse ved afdode provst, dr. iheol. Jens Holdt og sognepraest, dr. theol. H. Hejselbjerg Paulsen. Hvordar arbejdet har vaeret fordelt mellem cle to fremgar ikke klart af udgaven, bortset fra, at dr. Holdt har signeret indledningen. Men man gaetter naeppe fejl, nar man gar ud fra, at de omhyggelige noter og den besvaerlige oplosning af alle daeknavnene skyldes dr. Hejselbjerg Paulsen, der selv stammer fra osterlogum. I et tillaeg er gengivet Peter Kiers stednavne-betegnelser med oplosningerne, og bogen slutter med en oversigt over Kiers efterladte manuskripter.

Nar man nu ikke har villet eller turdet udgive vaerket i den tyske original - og man Eorstar godt betaenkelighedenherved - ma det siges at vaere en perfekt udgave af Peter Kiers rejse gennem jordelivet. Bogensvaerdi ligger i dens billede af liveti et nordslesvigsk sogn omkring 1800 og af tilvserelsen i en praestegard pa landet. Navnlig har forste dels barndoms- og ungdomserindringer sammen med anden dels skildring af praeste- og laerergerningen i osterloguminteresse. Det snaevert lokalhistoriskei

Side 395

storiskeierindringerne skygger ikke for de oplysninger af mere almen interesseom skolevaesenet og landsbylivet,som bogen giver.

Hertil kommer en raekke religiose og filosofiske betragtninger, som gor det muligt at karakterisere Peter Kier som teolog. For den mindre talmodige laeser har dr. Holdt samlet essensen af dette stof i sin fine indledning.

Af teksten og noterne fremgar, at Kier blandt sine mangehande goremal ogsa indsendte en vaerdifuld indberetning til oldsagskommissionen i Kobenhavn, bl. a. med et vers af Elverhojvisen og tre folkevisemelodier. Man kan kun dele udgivernes onske om, at denne indberetning engang ma blive trykt i sin helhed. Den fortjener det tydeligvis.