Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 8 (1968 - 1970) 2

Mourits Mørk Hansen: Livs-erindringer. Udgivet ved H. V. Gregersen. (Skrifter, udgivne af Historisk Samfund for Sønderjylland, nr. 38, 1968). 346 s.

H. P. Clausen

Side 268

En af de kendteste af de praester, der efter trears-krigen kom til Sonderjylland, blev utvivlsomt M. Mork Hansen, der 1850-64 var praest i Felsted. I 1859 valgtes han af sine gejstlige kolleger ind i den slesvigske staenderforsamling, og hans virke der sammen med Laurids Skau gav ham en betydelig position i den nationale kamp, samtidig med at den tyske uvilje mod ham for alvor fik naering. Det sidste kom han til at maerke, da han 1864 udsattes for en ganske hardhasndet

Mork Hansen var i sin studentertid i 1830'erne og 40'ernes begyndelse grebet af den national-liberale bevaegelses tanker. Han tog initiativet til det beromte studentertog til Uppsala i 1843, og han var i det hele taget en af de aktive i disse ars nationalliberale ungdomsopror i den danske hovedstad. Fra 1850'erne blev det sonderjyske sporgsmal den bevaegende kraft i hans tilvaerelse. Fra 1866 sad hansom praest i Vonsild og knyttede herfra mange kontakter mellem Sonderjylland og kongeriget. 81. a. fungerede hansom en flittig skribent om sonderjyske forhold i den kobenhavnske

I den grundlovgivende rigsforsamling og i rigsradets folketing i 1865 virkede Mork Hansen som aktiv politiker i to korte perioder. Derved manifesteredes den udadvendte interesse for nationale og politiske problemer, der fulgte ham livet igennem.

I sine senere ar nedskrev han sine erindringer. Han begyndte arbejdet i 1887 og naede i forste omgang frem til slutningen af aret 1864. Derefter la vaerket stille til 1391, da han forte skildringen frem til hustruens dod i 1882. Laengere naede han ikke, for han 1895 dode i en alder af 80 ar.

Fra Mork Han sens efterkommere er manuskriptet til er: ndringerne kommet til Landsarkivet i Abenra, og lektor H. V. Gregersen har nu udgivet det. Derved er der fojet et nyt, vaesentligt nummer til Historisk Samfund for Sonderjyllands skriftraekke. Navnlig for perioden op til 1865 er erindringerne faengslende og givende laesning. Udgiveren har ret i, at den sidste — og senest affattede — del ikke helt har de samme kvaliteter.

Skildringen af ungdomsarene har sin betydning ved at give en raekke forstehandsindtryk af det national-liberale gennembrud, o£; fremstillingen af arene i Felsted forer laeserne direkte ind i den spaendingsfyldte tid mellem de to slesvigske krige. Den sidste del af vaerket viser navnlig Mork Hansens rykken mod h^zjre, som det blev tilfaeldet for sa mange af de nationalliberale. For Mork Hansens vedkommende kendetegnedes denne udvikling af hans uvilje og polemik mod Chr. Berg, som han jo i Vonsild havde taet inde pa livet i Kolding. Mork Hansen kunne ingenlunde goutere Bergs kamp for folketingsparlamentarismen, og han gjorde, hvad han kunne for virke mod venstre.

Side 269

H. V. Gregersen har forsynet bogen med en raekke noter. der bl. a. ved hjselp af brevstof glimrende supplerer fremstillingen. Desuden har han udarbejdet et omfangsrigt og praecist personregister, der sammen med en raekke slaegtstavler bag i bogen gor det lettere at orientere sig i erindringsvaerkets store persongalleri.

Livet igennem var Mork Hansen en flittig skribent pa nationale, politiske, religiose og kirkehistoriske omrader. Hvor flittig kan man se, af den bibliografi, H. V. Gregersen har samlet, og som er aftrykt som supplement til bogen.