Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 8 (1968 - 1970) 1

Diplomatarium Danicum 3, V, 1357-1360. af C. A. Christensen og Herluf Nielsen. De tyske tekster af Peter Jørgensen. 1967. 456 s. Danmarks riges breve 3, V, 1357— 1360. Udarbejdet af C. A. Christensen, K. Friis Johansen og Herluf Nielsen. De tyske tekster af Ernst Dittmer. 1967. 363 s.

Helge Søgaard

Det store dobbeltvaerk eller tredobbelte vaerk, hvis man ogsa medregner facsimileudgaven skrider planmaessigt frem. I arhundreder har man bestraebt sig for at samle diplomerne; men selv om det kun blev til spredte tillob, har arbejderne gennem den lange tid ikke vasret uden nytte, da de danner det nodvendige forarbejde for diplomatariet, af hvis breve de fleste allerede er trykt. Det vaesentlige fremskridt er en bedre og mere palidelig tekst og fritagelsen for at samle materialet fra mange forskellige publikationer, som det tit kan vaere vanskeligt at fa fat pa. Deter en uvurderlig lettelse, at alt nu er samlet pa et sted og publiceret ensartet.

Aktstykkernes vaerdi som kilder i modsstning til beretningerne er efterhanden sa gennemdroftet, at deter overflodigt at tage sporgsmalet op her. Med storre grund kan der gores opmaerksom pa, at den danske annalistik ogsa har arbejdet med diplomerne, idet den sjaellandske kronike under 1354 citerer forordningen fra danehoffet dette ar (Ellen Jorgensen: Annales Danici, 1920, s. 177-178). Annales Ryenses er mindre heldig, nar den under aret 1181 omtaler, at Innocens Ills stadfaestelse 1216 af erobringerne i Nordtyskland med vilje er blevet tilintetgjort, da originalen stadig eksisterer (Annales Danici, s. 89), som diplomatariet klart gor rede for. Eksemplerne viser, hvor forskelligt de middelalderlige arboger udnytter diplomerne, og sporgsmalet om deres afhaengighed af prinicere kilder fortjente maske en saerskilt behandling.