Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 8 (1968 - 1970) 1

Helmuth Schledermann: Slesvig/Hedebys tilblivelse. I—II. (Særtryk af Sønderjyske Årbøger 1966/67). 65 + 73 s.

Helge Paludan

Den unge Arhushistoriker Helmuth Schledermann har skabt sig en position som kender af Danevirke og Hedebyproblemerne. Ikke mindst har han indlagt sig fortjeneste ved at etablere kontakt med tyske arkaeologer (isaer professor H. Jankuhn), hvorved han har faet mulighed for selv at lede udgravninger ved Danevirke. I tilknytning til sine tidligere offentliggjorte gjorteudgravningsresultater herfra tager han i den foreliggende afhandling standpunkt til problemerne omkring byen Slesvig/Hedebys opstaen.

Arbejdet udmaerker sig ved metodisk skepticisme over for et vanskeligt kildemateriales basrekraft samt ved forfatterens store belaesthed i savel nordisk som europaeisk forskning. Deter ikke her stedet at diskutere detailanalyser; om afhandlingens konklusioner kan uden forbehold siges, at de er af storste raekkevidde for vor opfattelse af 800- og 900tallets danske historie: omkring ar 800 eller i de forste artier derefter flyttede befolkningen fra spredte bebyggelser ved Haddeb}^ Nor sammen omkring Hedeby-baekken inden for den nuvaerende halvkredsvold. Den nye bebyggelse udviklede sig, indtil den i 900tallet var den storste i Norden.

Ved at sammenholde arkaeologisk og skriftligt kildemateriale kommer forfatteren tiil den antagelse, at den danske kongemagt o. ar 800 har vaeret drivkraften bag etableringen af den nye handelsby. Kong Godfred benyttede sig fremsynet af den omstaendighed, at kobmaendene havde faet blik for handelsvejen over Jyllands rod. Dette synspunkt er betydningsfuldt i sine konsekvenser, idet det indebaerer en afstandtagen fra tyske forskeres antagelse, at handelsbyen skabtes sydfra og udgjorde et hojere kultiveret »fremmedelement« i sine omgivelser. I konsekvens heraf har Helmuth Schledermann interesseret sig for andre danske byers tilblivelsestidspunkt og specielt for sporgsmalet om kongemagtens rolle i denne forbindelse. De just gennemforte udgravninger i Arhus' centrum har afsloret, hvor betydningsfulde resultater flere byarkasologiske undersogelser kan bringe for dagen.