Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 8 (1968 - 1970) 1

Wilhelm Rust: Das Flensburger Bauhandwerk von 1388 bis 1966. (Schriften der Gesellschaft für Flensburger Stadtgeschichte E. V. Nr. 18, 1967). 434 s.

Helge Søgaard

Der udfolder sig i disse ar syd for graensen et intensivt historisk arbejde, der er fremkaldt af de gode okonomiske forhold i Forbundsrepublikken og af nederlaget 1945, der tvang til en ny fordybelse i fortiden. Flensborg var blandt den gamle danske helstats storste byer, og Wilhelm Rusts bog har derfor betydning ud over den lokalhistoriske vaerdi. Da fortidens handvaerk ikke respekterede de nationale graenser, men dannede naesten en overstatslig organisation gennem ziinften, bliver bogen ogsa ud fra dette synspunkt oplysende for studiet af kongerigets handvaerk. Direkte paralleller kan dog naeppe drages, da de jyske byer var sa sma, at de ikke kan opvise de samme vilkar for handvaerket som Flensborg, og det fremgar desuden af den grundige redegorelse, at man i Flensborg har vaeret afhaengig af den lokale tradition.

Desvaerre er hele den arkitekturhistoriske side meget lidt omtalt. Flensborg ejer sa rig en bygningskunst fra fortiden, at den fortjener en behandling ud fra nutidens synspunkter, saledes som deter udfort for en anden af det gamle monarkis hovedbyer, det norske vestlands hovedstad, i Kristian Bjerknes: Gamle borgerhus i Bergen (fra 1961). Her er det vist, hvordan en skildring af samspillet mellem de almindelige stilstromninger og den lokale tradition skal formes. I den gamle helstat harder virkeligt vaeret flere sma centrer, der arbejdede selvstasndigt uden pavirkning fra hovedstaden. I disse forskelle finder det individuelle sit udtryk, og et fremtidigt studium heraf kan ikke ga uden om Wilhelm Rusts bog, nar bygningshandvaerket skal skildres.