Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 7 (1966 - 1967) 4

Åbenrå Bys Historie. Redigeret af Johan Hvidtfeldt og Peter Kr. Iversen. II 1721-1864. Skrifter, udgivne af Historisk Samfund for Sønderjylland nr. 25. (1967). 247 s.

H. P. Clausen

Ved udarbejdelsen af dette andet bind af Abenras historie har arkivar ved det sonderjyske landsarkiv, H. H. Worsoe, trukket en stor del af laesset. Han har pa grundlag af arkivar H. Heilesens forarbejder skrevet om tiden fra 1721 til 1814, og han har behandlet den bevaegede periode fra 1848 til 1864. Tidsrummet fra Kielerfreden i 1814 til trearskrigen har seminarielektor H. V. Gregersen taget sig af.

Deter altsa to kyndige historikere, begge dybt fortrolige med Abenra bys historie og med sonderjysk historie i det hele taget, der har fort pennen. Det praeger resultatet.

Man kan sporge, om den ornfattende opsplitning af stoffet under de faste hovedrubrikker, der gar igen i de enkelte perioder, ikke gor det lidt svaert for laeseren at se linien i skildringen af byens udvikling. Pa den anden side gor det bogen overskuelig og let at orientere sig i, nar man vil finde frem til konkrete oplysninger, som bogen vrimler med.

Man far grundig besked om byens forfatning og styre, om finanserne, kirke- og skolevaesenet, befolkningens sociale og erhvervsmaessige sammensaetning, dagligliv i staden etc. Dertil praesenteres i korte skitser de mere fremtraedende borgere, som har gjort sig gaeldende i de forskellige perioder.

Navnlig vil man naturligvis i dette bind hefte sig ved behandlingen af den tiltagende politiske spending med dens nationale og liberate komponenter. De to forfattere har her som overalt i bogen Iost opgaven pa forbilledlig

Det skal siges, at de gennem Gottlieb Japsens centrale undersogelser af Abenras sofart, af den tidligere liberale bevaegelse i byen og dens nationale udvikling fra 1814-48 har haft et solidt grundlag at bygge pa. Deter naturligvis og heldigvis udnyttet, uden at det dog har bundet forfatterne staerkere, end at deres bidrag til bogen er blevet vaesentlige og selvstaendige bidrag til den sonderjyske historie.

Hertil skal fojes virkningen af et godt illustrationsmateriale og af en fin udnyttelse af samtidige iagttageres beskrivelse af Abenra. Alt tyder pa, at vi, nar det tredie og afsluttende bind foreligger ad are, vil have faet en byhistorie, som kan haevde sig blandt de bedste.