Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 7 (1966 - 1967) 3

Flensburg. Geschichte einer Grenzstadt. Herausgegeben von der Gesellschaft für Flensburger Stadtgeschichte. (Schriften der Gesellschaft für Flensburger Stadtgeschichte, Nr. 17). 1966. 655 s.

H. P. Clausen

Side 488

Denne store, meget smukke Flensborghistorie er taenkt som et modstykke til det danske vaerk om Flensborgs historic som udkom kort efter anden verdenskrig. Oprindelig var det af det flensborgske byhistoriske selskab planlagt at udgive 2. bind af Christian Voigts »Heimatbuch«, hvoraf 1. bind udkom allerede i 1929. Men denne tanke blev opgivet, bl. a. fordi store dele af manuskriptet i sa fald havde mattet skrives om under hensyn til udviklingen 1933-50.

I stedet valgte man at lade en helt ny byhistorie skrive af unge historikere, hjemmehorende i Flensborg. Resultatet er blevet et fortraeffeligt vaerk, som ma roses bade for det ydre udstyrs og for indholdets absolutte kvalitet. Selskabet har anledning til at vaere stolt af vaerkets forskningsmaessige standard og af den holdning, der er lagt til grund for skildringen af byens sksebne i spaendingen mellem dansk og tysk.

Arbejdet har som naevnt vaeret fordelt pa flere forfattere. Hans-Friedrich Schiitt har behandlet middelalderen og Flensborg i helstatsperioden. Erich Hoffmann har skrevet om tiden fra reformationen til slutningen af Den store Nordiske krig i 1721, og Gerd Vaagt har taget sig af den nationalt bevaegede tid fra begyndelsen af 1800-tallet til 1864. Tiden fra 1864 til 1920 er skildret af Horst Windmann, og den delikate opgave at behandle perioden fra 1920-1960 er Iost ved et samarbejde mellem en gruppe forfattere; foruden Vaagt, Schiitt og Windmann har ogsa Peter Hansen Petersen, Volker Weimar og Wolfgang Weimar deltaget.

Det ma fremhaeves, at de enkelte afsnit er grundige og selvstaendige bidrag til Flensborgs historic I vid udstraekning bygger de pa arkivstudier, navnlig i Flensborgs byarkiv, og den nyere forsknings resultater er inddraget. Ogsa den danske historiske litteratur, herunder den danske Flensborghistorie, er flittigt citeret og udnyttet. Enkelte steder savnes en bedre koordinering af de enkelte afsnit. En lidt fastere redaktion havde ikke skadet.

Naturligvis vil en dansk laeser lade behandlingen af de nationale problemer vaere provestenen pa vaerkets kvalitet, og det skal siges, at bogen bestar proven. Her og der kan man finde en anvendelse af betegnelsen slesvig-holstensk i en periode eller i en sammenhaeng, hvor det genkalder erindringen om en aeldre tids agitatorisk bestemte sprogbrug. Enkelte steder tales om nordtyske foreteelser i forbindelse med Flensborg, mens byen endnu var dansk, og forstaeligt nok tolkes fortyskningen af byen positivt, mens danskhedens vsekst efter 1945 skildres i beklagende vendinger.

Men intentionen er tydeligt at give

Side 489

sa afbalanceret og nogtern en fremstillingsom muligt. Det spores i Gerd Vaagts afsnit om den nationalt uroligetid omkring 1848 og frem til 1864, og det maerkes i afsnittet om tiden efter den anden verdenkrig. Det er vigtigere at laegge vaegt pa denne intention og pa, at den er realiseret, end pa. de i virkeligheden fa. tilfaelde, hvor tonen fra asldre forlaeg og fra forgangne tiders sprogbrug kan sla igennem.

At forfatternes engagement er pa den tyske side, kan man ikke laste dem for. Hellere bor man notere, at den flensborgske danskhed er skildret loyalt og med sans for det saeregne i, at danskhed og tysk sprog i Flensborg i de sidste mere end 150 ar har kunnet ga godt i spaend og har givet byen et saerpraeg. I det hele er modet og spasndingen mellem dansk og tysk i Flensborg forstaet og beskrevet som noget selvfolgeligt. Deter set som et karakteristisk traek og ikke som en fejl, at danskheden har sin centrale plads i byens historie.

Ogsa det vanskelige afsnit om nazismen er vellykket. Man forstar det übehag, hvormed forfatterne har matte gore op med dette indslag i deres bys og deres folks historie. Bag den ironiske form, der undertiden er anvendt, maerker man en bitter kritik af perioden og dens flensborgske koryfaeer. Denne kritiske tone bor i hoj grad skrives pa de unge flensborgske historikeres kreditside.

Efter den egentlige historiske fremstilling folger tre supplerende, saerskilte afsnit, hvoraf navnlig Karl Weigands bidrag. »Flensburg als zentraler Ort«, pakalder sig interesse. Professor Weigand har behandlet Flensborgs okonomiske udstraling til sit opland i fortid og nutid, og et af hans vigtige resultater er, at talen om, at byen i 1920 blev afskaret fra sit naturlige opland, ikke har noget pa sig.

De to andre supplementer er dr. H. P. Johannsens gennemgang af de kommunale kulturinstitutioner og Ellen Redlefsens behandling af kunsten i Flensborg. Desuden findes i et tillaeg tabeller over valg- og mandattal fra Flensborg samt over arbejdslosheden i byen i krisearene fra 1929 til 1936.

For at lette brugen af vaerket som hand- og opslagsbog er der ved siden af de gode registre udarbejdet en oversigt over hovedtemaerne i bogen, sa man let kan flnde sig til rette i den kronologiske fremstilling. Nar hertil lsegges det gode og fint gengivne billedmateriale, ma man sige, at der her er fremlagt en flensborgsk byhistorie, som man ogsa. pa dansk side ma hilse velkommen. At der inden for det forste ar efter udgivelsen har mattet udsendes en 2. udgave (med enkelte aendringer og tilfojelser) tyder pa, at bogen er blevet vurderet efter fortjeneste.