Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 7 (1966 - 1967) 3

Kristian Hald: Stednavne og kulturhistorie. (Dansk historisk Fællesforenings håndbøger, 1966). 93 s. Poul Rasmussen: Mål og vægt. (Dansk historisk Fællesforenings håndbøger, 1967). 87 s.

Ole Degn

Der sker noget med Dansk historisk Faellesforenings i 1962 startede handbogsserie. Til nu er kommet otte bind, idet der i begyndelsen af 1967 er kommet to nye til.

Professor Kristian Hald gennemgar stednavnene, isaer marknavne, som kilde for kulturhistorien, deres forhold til de jordfaste mindesmaerker, hoje, jaettestuer, skibssaetninger, voldsteder osv., deres oplysninger om aeldre tiders jordbrug og kvaegbrug, om livet i landsbyen, oldtidens gudeverden og religiose forhold. I bogens sidste kapitel gives eksempler pa. stednavnenes muligheder som materiale for dialektforskningen, dialektgraenser, ordgeografi osv. Og i et tillaeg bringes anvisninger til brug ved indsamling af stednavne.

Den lille bog, der star som et supplement til Halds Vore Stednavne, 2. udg., 1965, er praeget af forsigtighed og madehold. Flere af de aeldre nationalromantiske teorier vedrorende mindelser om guder og sakrale forhold afvises for mange stednavnes vedkommende. Bogen afspejler de sidste artiers landvindinger inden for dansk stednavneforskning, naet gennem arbejder af John Kousgard Sorensen, Anders Bjerrum, Christian Lisse, Kr. Hald selv o. fl. Endnu mangier dog meget, ikke mindst for marknavnenes vedkommende. Deter vel derfor, at man ikke far en samlet redegorelse for det rnaske mest spaendende omrade: stednavnenes muligheder som kilde til bebyggelseshistorien.

Arkivar Poul Rasmussen behandler mal og vaegt, et af historieforskningens vanskeligere omrader. I det forste af bogens tre hovedafsnit redegor han for de sidste artiers forskning vedrorende vaegt- og rummalsangivelserne i Kong Valdemars jordebog. I andet hovedafsnit gennemgas middelalderens jordvurderingsenheder og jordmal, med definitioner, bestemmelser og fortolkninger. Og i tredie hovedafsnit bringes et lille alfabetisk leksikon over mal- og vaegtenheder i kongeriet vest for oresund i perioden 1500-1700.

Deter et vigtigt afsnit, som man ofte vil konsultere under arbejde med aeldre kilder. Man ma nok her bemaerke, at det kan vaere uheldigt, at DHF har begraenset omfanget af de sma handboger til ca. 90 s. Poul Rasmussen har m. h. t. middelalderens ovrige mil, og mal og vaegt i 1700-1800-tallet mattet nojes med henvisninger (s. 81) til en halv snes andre arbejder. Det havde vaeret nyttigt, om man havde faet et moderne, overkommeligt oversigts- og opslagsvaerk over hele emnet.

Til gengaeld er der dog blevet plads til et par sma praktiske oversigter over monterne fra Valdemars- og borgerkrigstiden og perioden 1500-1700. har vaeret et betydeligt arbejde i den korte form at redegore for det meget komplicerede stofomrade og den forskning og diskussion, det har fremkaldt.

Desvaerre standser bogen ved ca. 1700, skont mal- og vaegtangivelser ogsa efter den tid kan vaere vanskelig tilgaengelige. Ole Degn