Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 7 (1966 - 1967) 2

Wladyslaw Czaplinski & Karol Górski: Historia Danii (Danmarks historie). (Ossolineum, Wroclaw-Warszawa-Kraków 1965), 415 sider.

Jorgen Steen Jensen

De to polske universitetsprofessorer Wl. Czaplinski (Wroclaw) og K. G6rski (Torun) har i faellesskab udgivet en Danmarks historie, beregnet for en bred laeserkreds. Gorski har behandlet perioden til 1513, medens Czaplinski har skrevet om den nyere tid (til 1945); desuden har denne sidste udarbejdet et udforligt personregister. Begge forfatterne har i mange ar arbejdet med problemer, der har relation til nordisk historie, og Czaplinski har skrevet adskillige artikler, der direkte gar ind pa problemer i Danmarkshistorien og det dansk-polske forhold i 15- og 1600-tallet. Der er kommet et godt resultat af samarbejdet mellem de to forfattere, og man ma glaede sig over den fremstilling, de polske laesere har faet af Danmarkshistorien. Bogen vakte i ovrigt straks stor interesse, og oplaget (5000 eksemplarer) forsvandt hurtigt fra boghandlernes hylder.

En dansk laeser vil forst og fremmest interessere sig for fremstillingen af det dansk-polske forhold gennem tiderne. Gorski fremdrager samtlige de tilfaelde, hvor danske og polske interesser har modtes eller er krydsedes. Saerligt ma det fremhseves, at han gor udforligt rede for Valdemarernes ostersopolitik set med polske ojne, ligesom gennemgangen af Margrethe Sambiria's pommerske baggrund kaster et interessant lys over hendes politik i Danmark (hendes familie stottede sig under kamp med det hjemlige aristokrati pa tilvandrede tyskere). Czaplinski gor forholdsvis mindre ud af 15- og 1600-tallets vekslende interessefaellesskab og -modsastning mellem Danmark og Polen, men har til gengaeld specielle afsnit om mellemkrigstidens polsk-danske relationer og den polske immigration til Danmark.

Deter sjaeldent, forfatterne kommermed nye synspunkter for det historiskeforlob, men Czaplinski's vurdering(s. 318 f.) af kampen mod Estrup fortjener at gengives. Han indledermed den almindelige opfattelse, at de danske bonder ikke kunne hamleop med regeringen, der disponerede over administration og haer, men tilfojer,at man dog senere har set en regering blive fjernet, selv om den havde en haer til sin radighed. Imidlertidhar bonder sjaeldent fremkaldt sejrrige revolutioner, danskerne brod sig ikke om voldsom optraeden — der henvises til 1830 og 1848 - og endeligvar socialisterne endnu ret svage. Alt dette er dog ikke tilstraekkeligt. Czaplinski mener, det var afgorende, at Estrups styre »ikke i tilstraskkelig grad skabte vilkar, der kunne forma bonderne til revolution*. Til slut naevnerCzaplinski,

Side 300

nerCzaplinski,at de hyppige okonomiskeog erhvervsmaessi;;;e vanskelighedertvang bonderne til kraftanstrengelserpa andre felter, hvorved deres opmasrksomhed blev vetidt bort fra politik. Det var karakteri<;tisk, at bonderne,mens den politislce spaending var pa sit hojeste, koncentrerede sig naesten lige sa lidenskabeligt om »smor-krigen« som om :len politiske kamp.

Bogen er forsynet med en bibliografi, der bl. a. omfatter de fleste polske boger og artikler om forholdet til Danmark.