Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 7 (1966 - 1967) 1

Randers Bys Vilkår og Artikler 1609. Udg. af John Kousgård Sørensen under medvirkning af Poul Meyer. (Randers, 1965). 85 s., ill. samt faksimileudgave.

Ole Degn

Side 133

Firmaet A/S Randers Rebslaaeri fejredei sept. 1965 sit 125 ars jubilaeum pa en smuk made: med udgivelsen af den gamle bylov »Randers bys vilkar og artikler 1609«. Det lille vaerk bestaraf 2 dele: en faksimileudgave, omfattende selv det gamle pergamentomslag,af eksemplaret i Randers kulturhistoriskeMuseum, det sakaldte B-handskrift. Og en monstergyldig tekstudgave af det andet af de to kendte samtidige eksemplarer af Randersbys lov fra 1609, A-handskriftet,det »officielle«, der er forsynet med udstedernes egenhaendige underskriftereller bomaerker, og som findespa Landsarkivet i Viborg. Tekstudgavener forsynet med et variantapparat,der henviser til B-handskriftet,samt en kommentar, og forrest findes en indledning, hvor dr. KousgardSorensen skildrer traek af livet i Randers 1609 og leverer en interessantgennemgang af lovtekstens dialektpraegedesprog, mens professor Meyer giver en skildring af retstilstandeni Randers 1609, som den

Side 134

fremgar af denne tekst og andre af
byens retsregler.

Randers bys vilkar kom til at gaelde helt til 1772 og er altsa ikke noget übetydeligt dokument, sa meget mere som Randers ogsa dengang horte til vore mere betydende kobstaeder, i storrelse vel blot overgaet af hovedstaden, Helsingor, Alborg, Odense, Viborg og Arhus. Tilmed giver lovteksten et interessant billede af livet i Randers pa Christian 4.s tid. Man horer om byens styre, om handelen, kobmaend og handvaerkeres forhold, vigtigere varer, gaderne og det store problem: byens renholdelse, omtrent sa vigtigt som problemet lys og ild i den brandfarlige by. Ikke at forglemme er de mange, ofte pudsige bestemmelser vedrorende byens markjorder - man taenker ikke altid pa, at landbruget i den grad praegede de gamle kobstaeder.