Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 7 (1966 - 1967) 1

Malmø Rådstueprotokol (Stadsbok) 1503-48. Udgivet af Selskabet for udgivelse af kilder til dansk historie ved Erik Kroman i samarbejde med Leif Ljungberg og Einar Bager. (Gad, 1965). 375 s.

Helge Paludan

Side 129

Da udvalget for udgivelse af kilder til landbefolkningens historie begyndte at udgive de gamle herreds- og birketingboger,matte det vasre en naerliggendetanke for kildeskriftselskabet at udgive de tilsvarende retsprotokollerfor i det mindste nogle repraesentativedanske kobst;eder. Overarkivar,

Side 130

dr. phil. Erik Kroman har vaeret primus motor i disse bestraebelser og kan nu selv som det forste bind i en raekke fremlaegge Malmos radstueprotokolfor forste halvdel af det 16. arhundrede.

Flere momenter har talt for at begynde med Malmo: Denne by var for Skanes overgang til Sverige Danmarks naeststorste og spillede ofte en betydningsfuld politisk rolle; dens retsprotokol er bevaret langt tilbage; og endelig onskede man at markere 300-aret for Roskildefreden ved et udgiversamarbejde med Malmo Stadsarkiv.

Arene 1503-48 rummer betydningsfulde politiske begivenheder i rigt mal; Malmo by var en vigtig brik i Christian 2's spil og var af central betydning under grevefejde og reformation. Alligevel ma laeseren ikke vente at finde megen oplysning om disse begivenheder af rigshistorisk betydning i radstueprotokollen, hvilket haenger sammen med dens oprindelse. Byens ydre politik afsatte ikke indforsler i »byens bog«; i den protokolleredes borgmester og rids afgorelser i borgernes retssager. Hvad byens domstol havde at tage stilling til, var, uanset om landet havde krig eller fred, retstraetter om handel, handvaerk og hor. Naervaerende kildeudgave vil da utvivlsomt mere end for den politiske historie blive af betydning for forskning i retsvaesenets historie og i Malmos lokalhistorie samt for studiet af reformationens mangeartede virkninger pa det danske samfunds

Sidstnaevnte problem belyses af en raekke interessante protokollater fra slutningen af 1530'erne, som til tider er direkte fornojelig laesning. Et hovedemne er i denne forbindelse byradets forhandlinger med de nye protestantiske praester om disses aflonning; ligeledes har kirkernes vedligeholdelse og hospitalernes fremtidige indretning kraevet radets medvirken. En travl virksomhed synes byens domstol at have udfoldet med i reformationens kolvand at faelde dom i en raekke pikante skilsmissesager.

Dr. Kromans udgave er forbilledligt udstyret med hjaelpeapparat i form af tekstkritiske noter, personog stednavneregister, forklaringer pa gamle ord, mont, mal og vaegt. Overordentlig nyttig er en liste med lokalhistoriske noter udarbejdet under medvirkning af de to i bogens titel naevnte malmoske historikere.