Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 7 (1966 - 1967) 1

Otto Andersen: Tidsbilleder fra boghandelens verden. (P. Haase & Søn, 1965). 191 s.

Finn H. Lauridsen

Side 144

I en arraekke har forlagsboghandler Otto Andersen — fortrinsvis i sin branches blade - beskaeftiget sig med dansk boghandels historic Artiklerne er sikkert af mange blevet laest med glaede og interesse, hvad enten de behandlede gamle forhold eller de forste artier af indevaerende arhundrede, hvor forfatterens eget erindringsstof kunne fortaelle med og give skildringen farve og fornojelighed. Otto Andersen, der er fodt 1894, begyndte i 1909 hos Erslev & Hasselbalch og har siden arbejdet bl. a. hos Steen Hasselbalchs Forlag, hos Gyldendal og hos Reitzel, indtil han i 1938 blev forlagsleder hos Haase & Son.

At bladartikler ofte bliver glemte
eller i al fald altid er vanskelige at

Side 145

finde frem til, er en kendt sag, og det er derfor glaedeligt, at Otto Andersen har samlet sine fra den sidste halve snes ar og pa eget forlag udsendt dem i bogform. Bogens indledningskapitel, der ogsa er dens laengste, gar dog i sit emne uden for Danmark. Deter en levnedsskildring af den beromte fransk/nederlandske bogbinder, bogtrykkerog boghandler Christophe Plantin, der virkede i 1500-tallet, og hvis renaessancegard i Antwerpen nu som Plantin-Moretus-Museet vidner om hans og hans slaegts virksomhed. Pa udmaerket made har Otto Andersenfra de vaerker, der er hans kilder, faet den tidshistoriske baggrund med - den religiose spaending og den spansketerror, som Plantin dog, bortset fra et par uheld, balancerede sig fri af. Hvor hans virkelige sympati har vasret, kan synes vanskelig at afgore; han har haft en tendens til at tale som dem, han var sammen med eller havdebrug

Bortset fra denne afstikker til Belgienog et kapitel om det svenske Bonnier-dynasti,der ganske vist begyndte i Kobenhavn, er det imidlertid danske forhold, Otto Andersen beskaeftiger sig med. I »Nogle traek af forlagsboghandelenshistorie i Danmark indtil tyverne« giver han den almindelige udvikling pa langs fra Gotfred af Ghemen til Ejnar Munksgaard; »Praenumerationensvelgerninger og vildfarelser«behandler til gengaeld en specielside af selve bogsalget med anvendelseaf en sjaelden samling praenumerationsindbydelserfra 18. og 19. arhundrede, der findes pa Det kongeligeBibliotek. »Boghandlerne pa Borsen«forer laeseren ind i det ejendommeligemiljo, der praegede den gamle bygning til 1850'erne, med detailhandelfra abne boder og med den saerlige»borslugt«, en blanding stammendefra klipfisk og tjaere, stov og »forgemtesager«.

Side 146

meligtkapiteli latinerkvarterets boghandlerhistorie«).

Selv om emnerne er mangfoldige, har den made, artiklerne er blevet til og publiceret pa, medfort en del gentagelser, som maske burde have vaeret luget ud her. De fo'.es, nar bogen laeses i et straek, men kan ikke forklejne indtrykket af en forfatter, der livet igennem har vaeret virkelig interesseret i og dyrket det fag, hvoraf han har haft sit udkomme.