Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 6 (1963 - 1965)

Publikationer fra »Udvalget for udgivelse af kilder til landbefolkningens historie«. (I kommission hos Rosenkilde og Baggers forlag og Dansk Videnskabs forlag, 1954-63).

Paul G. Ørberg.

Side 218

At landbefolkningens historie i videste forstand tilkommer en helt central plads inden for dansk historisk forskning behøver ingen nærmere motivering.

Det initiativ, der lå bag stiftelsen af »Udvalget for udgivelse af kilder til landbefolkningens historie« i 1952, kunne man derfor også kun hilse med glæde. Forholdet er jo det, at hele dette store forskningsområde ret beset er en forsømt arbejdsmark; nok er megen ny jord taget under plov i de sidste årtier, men endnu langt mere ligger fortsat brak. Glæden bliver ikke mindre, når man ser med hvilken energi udvalget er gået til sit arbejde, så at det i et relativt kort åremål har nået at placere sig som et af vore flittigste udgiverselskEiber. Dets publikationer syner allerede godt i reolen, og det er ikke dosmersedler, det drejer sig om, men et uhyre vigtigt materiale til belysning af levevilkårene i det gamle bondesamfund.

Når man i første omgang især har samlet kræfterne om nogle udvalgte rækker af de ældre tingbøger, er det en indlysende rigtig disposition; tingstedet har været et brændpunkt i det gamle samfund. Nok har tingbøgerne tidligere været benyttet af mange historikere, men stoffets mægtige omfang har alligevel mere eller mindre givet udnyttelsen et prajg af tilfældighed, og i mange tilfælde har den ikke været videnskabeligt tilfredsstillende. Først nu, da der foreligger flere rækker tingbøger fra forskellige repræsentative jurisdiktioner i rnønstergyldige digeudgaver, får forskningen fastere grund under fødderne. Man har udvalgt et sjællandsk birk (Herlufsholms birks tingbøger 1616-19, 1630-33, udg. ved Karen Marie Olsen, 2 bd. 1954-57), fynsk herred (Åsum herreds tingbøger 1640-48, udg. ved Aksel E. Christensen og Troels Dahlerup, 3 bd. med registerbind 1956-62), et jysk herred (Skads herreds tingbøger 1636-39, ved Poul Rasmussen, 4 bd. uafsluttet 1951-60) og endelig det københavnske »forstadsherred« Sokkelund (Sokkelund herreds tingbøger 1621-22, udg. ved Ole Karup Pedersen, 2 bd. 1951-60). Det er allerede en præsentabel række, men her gælder i høj grad: jo mere, jo bedre, og det er med tilfredshed, man konstaterer, at der er udsigt til, at dette udgiverarbejde føres videre. Det er vist sådan, at materialets videnskabelige værdi øges nogenlunde i takt med kvantiteten. Udgaverne er fuldstændige og ordrette, så at også filologiens berettigede krav er tilgodeset. Til de enkelte rækker føjer sig udførlige navneregistre, men man må i høj grad deltage i udvalgets egen beklagelse af, at det endnu ikke er lykkedes at tilvejebringe et udførligt ord- og sagregister; thi noget let stof at arbejde med er tingbøgerne ingenlunde. Til indledningernes grundige gennemgang af tingbøgernes ydre, de forskellige skriverhænder o.s.v. ville det have været naturligt at føje et enkelt faksimiletryk af en karakteristisk tingbogsside.

Nu er det én ting at få materialet lagt frem, noget andet at udnytte det i forskningen - for at blive i landbrugsbilledet:hvor forarbejdet er gjort, skal der helst også høstes i hus! Men udvalget er her selv gået i spidsenog har »høstet for«. Det sker i det sidste nummer (nr. 4) af udvalgets årsskrift BOL OG BY (red. af Jens Holmgaard), som rummer en række interessante tingbogsstudier med tyngdepunkti en processuel afhandling af Poul Meyer. I samme serie foreligger

Side 219

som nr. 1: Gunnar Olsen, Præsteindberetningerom sognekaldenes og kirkernesøkonomiske vilkår, 1956, 46 s. Nr. 2: Poul Rasmussen, De regelbundnelandskifter, deres beskrivelse og deres bestemmelse, 1962, 64 s. Nr. 3: Jens Holmgaard, Indberetninger om kornavlen i Danmark 1778 og forslag til dens forbedring, 1962, 133 s. I en anden serie, »Kilder til kirke- og præstegodsets historie«, foreligger for øjeblikket to værker, Sjællands stifts landebog 1567', udg. ved Svend Gissel, 1956, og Århusgård og Åkær lens jordebog1544, udg. ved Poul Rasmussen, 1960. I serien »Ældre danske kirkebøger«er udkommet Levnedsløb i Sørbymagleog Kirkerup kirkebøger 1646-1731,1. udg. ved Ole Højrup, 1963. 2. del vil indeholde udførlige noter og registre. Det er en af de i Danmarkså sjældne kirkebøger med længerebiografier over alle begravede. Umiddelbart er den naturligvis betydeliglettere tilgængelig end udvalgetsøvrige publikationer, for så vidt den første af udvalgets bøger, som burde kunne finde en bredere læserkredsblandt kulturhistorisk interesserede.Bogen er i et tiltalende og letlæseligtspaltetryk.

Herudover fremgår det, at udvalget har meget andet centralt kildemateriale på sit program, specielt koncentreret omkring ejendomshistorie: adkomstdokumenter 1513-59, jordebøger, markbøger, landstingenes ældre skøde - og panteprotokoller m. v. Der er således nok at se hen til. Trods økonomisk støtte fra mange forskellige sider er flere af bøgerne ret dyre. Ved henvendelse til udvalgets ekspedition (adresse: Rigsarkivet, Rigsdagsgården, Kbh. K) kan medlemmer af amtshistoriske samfund og andre foreninger m. v. under Dansk historisk Fællesforening opnå en favørpris.