Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 6 (1963 - 1965)

H.P.Sørensen (red.): Fra folket de kom. (Fremad, 1962). 284 s.

Vagn Dybdahl.

Atten socialdemokratiske ledere, nogle af dem tillige førere, er her biograferede, næsten udelukkende af politikere. Bogen går fra P. Knudsen til Buhl, Hedtoft og H. C. Hansen. Fælles for biografierne er, at de, trods deres store forskelligheder, er velskrevne artikler, populære i formen. Fælles er også, at de ikke indeholder nye oplysninger, der ændrer billedet af personer eller begivenheder. Til gengæld giver mange af biografierne småtræk, personlige vurderinger og et vist politisk traditionsstof, som også har bud til historikeren.

Biografierne af P. Knudsen, Jens Jensen, Harald Jensen og Sabroe er nok gode, men giver mindst af det lige nævnte nye stof. Steinckes om Gustav og Nina Bang er ganske tynd; de to kunne nok have fortjent en mere dybtgående behandling. H. P. Sørensens egen skildring af Lyngsie giver heller ikke andet, end hvad der kendtes fra H. P. Sørensens egen bog om ham, ligesom Bertel Dahlgaards om Stauning heller ikke rummer nyt. Virkelig levende er derimod biografier af Frisch, fagforeningslederne I. A. Hansen, Henriette Crone og Alvilda Andersen; om disse gælder, at læseren på en ny måde får sit indtryk af disse personligheder uddybet; det samme gælder Fr. Dalgårds skildring af Peder Christensen fra Helsingør og Robert Huhles af I. P. Nielsen-Dynt. Sigvald Kristensen giver en værdifuld karakteristik af forholdet mellem H. G. Hansen og Hedtoft.

Bogens sidste og største bidrag er en biografi af Buhl, forfattet af Jens Otto Krag. Den nærmer sig mere end de andre afhandlingens karakter, selv om også den indeholder en god portion personlig erindringsstof. Den veldisponerede og oplagte skildring mangler i mærkelig grad indhold, når det gælder tiden før 1940; der kunne ellers have været grund nok til at karakterisere Buhl både som embedsmand og finansminister. Til gengæld ydes der mere om besættelsestiden, hvor navnlig forholdet til modstandsbevægelsen er skudt i forgrunden. Afhandlingen slutter med en karakteristik af Buhl som ministerkollega med gode småtræk til en personkarakteristik. - Bogen har mange og gode illustrationer, som dog gennemgående er løsnet for meget fra teksten.