Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 6 (1963 - 1965)

Peder H. Smidt: Hverdag og fest. Vestslesvigske minder. (Historisk Samfund for Sønderjylland, 1964). 158 s.

H. P. Clausen.

Side 328

Historisk Samfund for Sønderjylland fejrede en hel række jubilæer i 1964. 81. a. var det 25 år siden, det første bind udkom i serien: Skrifter udgivne af Historisk Samfund for Sønderjylland. Man har markeret milepælen ved at udsende bind 31 i rækken, og hertil har man valgt de erindringer, som den vestslesvigske gårdmand, Peder H. Smidt, Spandetgård, for nogle år siden afleverede til landsarkivet i Åbenrå.

Disse erindringer ligger vel ikke helt på linie med den type værker, der gennem de senere år har givet skriftrækken dens meget høje videnskabeligestandard. Men det er særdelesforståeligt, at man gerne har villetbringe

Side 329

letbringePeder H. Smidts erindringsbladeud til en større kreds, og man kan glæde sig over, at redaktionen har haft held til at få forfatteren til at ændre sin oprindelige beslutning om ikke at ville have erindringerne trykt.

Peder H. Smidt holdt sig i mange situationer tilbage, når han opfordredes til at deltage i større omfang i det nationalpolitiske arbejde. Hans plads var i hjemmet, følte han, og i den kreds, hvor han hørte til. Her øvede han især en indsats for frimenighedskirken.

Smidts erindringer har da deres betydelige interesse derved, at de tegner billedet af en af de mange betydelige sønderjyske personligheder, som uden at gribe afgørende ind i udviklingen var med til, ved at honorere de nærmeste krav, at sikre og udvikle landsdelens danskhed. Smidts påvirkning fra den grundtvigske højskole er åbenbar. Den gennemsyrer både hans holdning til livets tilskikkelser og selve stilen i hans bog, gennemtrukket som den er med direkte og indirekte citater fra folkehøjskolesangbogen.

Også det giver bogen værdi. Den tegner omridsene af en mennesketype og et livssyn, som er karakteristisk for en del af den sønderjyske danskhed under fremmedherredømmet og senere. Det sidste må tilføjes, fordi Peder H. Smidt med sin beherskede og kloge kommentar til opgøret med det tyske mindretal efter 1945 og til Sydslesvigspørgsmålet giver ord til en af konsekvenserne af det livssyn, der hos ham og mange andre formedes i nationalitetskampen.