Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 6 (1963 - 1965)

Povl Eller: N. F. S. Grundtvig Portrætter. Med en indledning af Steen Johansen. (Udgivet af Det nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, 1962). 145 s.

H. P. Clausen.

Side 68

For nogle år siden udgav museumsinspektør Povl Eller en fortræffelig bog om de eksisterende portrætter af Oehlenschlager, og nu foreligger fra hans hånd en tilsvarende Grundtvig-ikonografi. I en indledning har Grundtvig-kenderen, Steen Johansen, sammenstillet og kommenteret samtidige udtalelser om Grundtvigs udseende, men ellers er hovedvægten, som i Oehlenschlåger-bogen, lagt på beskrivelsen af de enkelte portrætter.

Der kendes i alt godt halvtreds samtidigebilleder af Grundtvig, hvoraf en god halv snes er fotografier. Ejendommeligtog beklageligt nok har man ingen egentlige ungdomsportrætteraf

Side 69

terafGrundtvig. På den ældste, kendteafbildning,
et maleri af C. F. Christensenfra
1820, er han 36 år.

Med sikkerhed og kyndighed karakteriserer Povl Eller disse Grundtvigportrætter, og han giver en interessant redegørelse for, hvad man ud fra dem kan sige om Grundtvigs udseende. Hans karakteristik af billedernes og busternes kunstneriske kvalitet er forsigtig og sober, og i selve portræt-katalogen har han samlet et væld af væsentlige oplysninger om de enkelte Grundtvig-fremstillinger. Der er nedlagt et overordentlig flittigt forskerarbejde i indsamlingen og bearbejdelsen af disse oplysninger. - Desuden gives en oversigt over de kendte reproduktioner af Grundtvig-billeder, og kort gennemgås også de bestræbelser på at skabe et Grundtvig-monument, som endte med opførelsen af Grundtvigskirken på Bispebjerg.

En ikonografi som denne er et særdeles vigtigt hjælpemiddel i den historiske forskning. Portrætter er jo også kilder, men udnyttelsen af dem til at give oplysninger om den portrætteredes udseende er særdeles vanskelig. Det kræver nøje viden om, hvordan og hvorfor billederne er blevet til, og man må dels sammenligne dem indbyrdes, dels finde frem til samtidens vurdering af dem. En sådan undersøgelse er konsekvent og niønstergyldigt gennemført i denne bog, og man er taknemlig for, at Frederiksborgmuseet har givet Eller mulighed for at gennemføre også denne bearbejdelse af Grundtvig-portrætterne. Forhåbentlig fortsættes den så smukt begyndte række af ikonografier.