Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 6 (1963 - 1965)

Sønderborg Bys Historie I. Udgivet af et udvalg ved Holger Hjelholt. (I kommission hos Dy-Po Bogforlag, 1960). 350 S. Åbenrå Bys Historie. Redigeret af Johan Hvidtfeldt og Peter Kr. Iversen. I. Indtil 1720. (Skrifter, udgivne af Historisk Samfund for Sønderjylland nr. 25. 1961). 259 s.

H. P. Clausen.

Side 75

I disse år afhjælpes den mangel, det
har været, at Sønderborg og Åbenrå
i modsætning til de to andre sønderjyskekøbstæder

Side 76

jyskekøbstæderikke har haft samlede byhistoriske fremstillinger. Nu foreliggeret første bind af såvel Sønderborgbys som Åbenrå bys, historie. I begge tilfælde er det erfarne historikeremed dybtgående kendskab til sønderjysk historie, der har leveret bidragene til værkerne, som også lignerhinanden derved, at de er resultatetaf flere forfatteres samarbejde.

For Sønderborgs vedkommende har man valgt at lade første bind gå op til 1864. De ældste perioder (indtil 1667) er behandlet af Johanne Skovgaard, der ikke har haft den letteste opgave. Kilderne til byens tidlige historie flyder yderligt sparsomt, man kender således end ikke stadsretten. Det er derfor ikke meget, der kan siges om det middelalderlige Sønderborg. Alligevel er det lykkedes at trække linien i udviklingen op, og perioden efter år li>7o har afgivet stof til en både kyndig og indgående behandling. Farverige personligheder som Christian II og senere hertug .Hans d. yngre rager jo også ganske godt op i Sønderborgs historie.

Tiden 1667-1807 er lagt i hænderne på landsarkivar Johan Hvidtfeldt, der foretager en detailrig gennemgang af byens administration i denne periode. Glimtvis giver han levende småtræk fra livet i b3ren og vellykkede portrætter af fremtrædende borgere. Man mærker sig bl. a., at borgmestrene o. 1700 har talt plattysk. Også Hvidtfeldts tabeller over indbyggertallet og tilflytningen til byen er yderst værdifulde. Dog må det siges, at denne del af bogen er den vanskeligste at finde til rette i for læseren. Man må håbe, at 2. bind bringer de registre, som vil gøre det lettere at overskue den stofmængde, som Hvidifeldt har fremlagt i en lidt uordnet sammenhæng.

Værkets redaktør, fhv. overarkivar Holger Hjelholt, har taget sig af tidsrummet 1807-64, dog således at den egentlige krigshistorie fra treårs-krigen og krigen 1864 er skrevet af O. Kiihl. Dr. Hjelholt behandler således de vigtige årtier, da det nationale problem fik afgørende betydning. Bedst er afsnittet fra tiden efter 1848, hvor dr. Hjelholts egne grundlæggende studier tydeligvis har dannet en solid basis for fremstillingen. Årtierne før oprørets udbrud i 1848 forekommer i forhold hertil en smule stedmoderligt behandlet. Således står den nationale problematik lidt blegt. 81. a. undrer det, at det ikke nævnes, at den hyppigt omtalte dansksindede gæstgiver Reimuth best.vrede læseforeningens bogsamling i Sønderborg. Rimeligt er det vel heller ikke at kalde petitionen om en forfatning i 1816 for en slesvigholstensk tilkendegivelse. For de sønderjyske byers borgerskab lå der formentlig mere en liberal end en national tanke bag denne demonstration.

Åbenrå-historien er disponeret en smule anderledes end værket om Sønderborg. Også den er planlagt til to bind, men her går det første kun til 1720. De to forfattere, seminarieadjunkt H. V. Gregersen og landsarkivar Peter Kr. Iversen, har delt arbejdet således mellem sig, at H. V. Gregersen behandler middelalderen og tiden 1660-1720, mens P. Kr. Iversen tager sig af den mellemliggende periode 1523-1660.

H. V. Gregersen giver i sit første afsnit en særdeles grundig udredning af baggrunden for byens opståen, specielt går han ind på problemet om, hvor landsbyen Opnør, der gav navn til byen, har ligget. Ved et omhyggeligt studium af kort og terrænformer sandsynliggør han, at landsbyen har ligget på bybakken, og at havnepladsen Opneraa har ligget, hvor bakken skrånede ud mod fjorden. Gregersen mener ikke, at baglandet har haft videre betydning for Åbenrås tilblivelse og økonomiske trivsel, uden at denne antagelse dog kan siges helt at finde støtte i hans påvisning af de ældste forbindelsesveje.

Begge forfattere har nok i større
grad, end det er tilfældet i Sønderborg-bogen,haft
sans for at medtage

Side 77

de levende detailler og indflette optrinfra borgernes liv og færden i deresfremstilling. Således giver P. Kr. Iversen særdeles livlige skildringer fra de store ildsvåder, der hærgede byen, og fra krigsårene i 1600-tallet. I en lokalhistorisk fremstilling bør der væreplads for den slags stof, der giver atmosfære til den historiske fortælling.Svagest står nok skildringen af den religiøse udvikling i byen. I hvert fald vil man håbe, at det næste bind vil føje et par mere forsonende (og forstående) streger til tegningen af provst C. G. Koch, som vel kommer til at optræde også i det. Ganske vist var han ingen ven af pietismen, men det berettiger dog næppe det unuanceredeeftermæle, Gregersen har givet ham.

For begge de her nævnte værker gælder det, at billedmaterialet er fortræffeligt både i udvalg og gengivelse af billederne. Det er, både hvad indhold og udstyr angår, smukke og gedigne bøger. Begge lider de lidt under, at fremstillingen er centret lovlig meget om de to byer, der behandles; sammenhængen med Sønderjyllands historie i øvrigt og med de andre af hertugdømmets byer kunne godt her og der have trådt tydeligere frem.