Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 6 (1963 - 1965)

Albert Johansen (red.): Af landsbyskolens saga. Udgivet af Danmarks Lærerforening i 150-året for skoleanordningerne af 1814. (Universitetsforlaget i Århus, 1964). 245 s.

Finn H. Lauridsen.

Side 443

Da man i 1914 fejrede 100 året for
skoleloven, udsendtes et stort festskrifti

Side 444

skriftihele fire bind. Det hed »Lærerneog Samfundet«, og mens størstedelenvar optaget af en raikke udmærkedeog i dag meget nyttige lærerbiografier,så var det første bind helliget en påvisning af, på hvor mangeforskellige områder af folkets liv, lærerne havde øvet en betydningsfuld indsats. Det var ikke überettiget. Næppe nogen stand har haft en folkeligog kulturel betydning, der kan stilles ved siden af.

Den nye bog er i hovedsagen helt optaget af skolen selv. I nitten kapitler giver den et i det store og hele vel afrundet billede af udviklingen. Redaktøren har dog måske af og til været lidt for elskværdig ved sine medarbejdere; en del irriterende smågentagelser burde have været undgået, så var fornemmelsen af de mange kokke blevet lidt mindre. Et enkelt kapitel er blevet for lidetsigende: det om den lysende lærerpersonlighed fra 1814. Den pågældende lærer var en af den indbyrdes undervisnings fremmeste disciple — og denne undervisning undsiges af alle de andre forfattere, der kommer i berøring med den. Desuden er størsteparten et ordret aftryk af en ikke særlig original ligprædiken. Afsnittet om skolelovgivningen og den parlamentariske debat om skolen er blevet ret så kedeligt. Det emne må der være adskilligt mere, og mere fornøjeligt stof på, end der her er præsteret.

Hovedindtrykket af bogen er dog, at den er et stykke særdeles fængslende kulturhistorie, af hvilket det forekommer vanskeligt og også lidt uretfærdigt at fremhæve enkelte kapitler. Nævnes må dog »Af almuedrengens skoletaske«, der er en særdeles instruktiv gennemgang af de gamle skolebøger, der levede meget eller rettere alt for længe, endvidere kapitlerne om skolelærerlitteraturen, om lajreren i politik, om læreren uden for skolen og den lille skoles litterære eftermæle. Hver for sig efterlader de en fornemmelse af, at det havde været interessant, sant,om pladsen havde levnet mulighed for at gå videre.

En tilbundsgående historisk undersøgelse af skolelovens gennemførelse og virkninger savnes endnu. Lejligheden havde ellers været der. Det er hidtil kun blevet til en række mindre punktstudier. Men det skal ikke forklejne det, der her er givet.

Den udmærkede bog fremtræder også i udstyrsmæssig henseende særdeles smukt. Der er ødslet med billeder, nogle i farver, og billederne er, hvor de indbyder dertil, forsynede med fyldige tekster. Herved dækkes f. eks. også et emne, der ikke er behandlet særskilt: skolebygningens udvikling. Derimod savnes ganske registre; det kan systematiske lærere ikke være bekendt.