Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 5 (1959 - 1961) 4

Mogens Lebech: Hjejlen, Danmarks ældste dampskib og sejladsen pa Himmelbjergsøerne. (Udgivet af Burmeister & Wain, 1961). 122 s. Tage Kaarsted: Bådfart på Silkeborgsøerne gennem 100 dr. Aktieselskabet Hjejlen 1861-1961. (Udgivet af A/S Hjejlen og Historisk Samfund for Århus Stift, 1961). 160 s.

Finn H. Lauridsen

Side 472

At den berommelige gamle eventyrdampers 100-ars jubilaeum ville give sig litteraere udslag, kommer vel ikke uventet. Dertil er emnet for oplagt. Det var dog nok en overraskelse, at det blev til hele to boger, selv om det er fuldt forstaeligt, at bade skibets bygmestre og dets ejere folte trang til at markere begivenheden - de forstnaevnte endog foruden med bogen ogsa med en film. Nar det endelig skulle vaere, er det meget heldigt, at de to boger ikke helt er blevet det samme, men pa udmaerket made supplerer hinanden, om end visse gentagelser naturligvis ikke har kunnet undgas.

Lebech har set det som sin opgave hovedsagelig at behandle Hjejlens baggrund og forhistorie. Han prsesentererBlicher og H. C. Andersen i smukke citater og Frederik VII i fornojelige.Han behandler den gamle pramfart, trafikforholdene i det hele, hjuldamperen selv og slutter med smatrsek fra de hundrede ar - alt pa baggrund af ikke mindre end 32 vidunderligtsmukke farveplancher efter de malere, der har dyrket egnen, samt en raekke fortraeffelige samtidige stik. Der er okonomisk intet sparet pa bogensudstyr;

Side 473

gensudstyr;men dens indhold star sig sig vel derimod. En enkelt ganske pudsig fejl har indsneget sig side 86: forfatteren lader sagen om hjuldamperenspassage ved en af laksegardene pa vejen til Silkeborg forhandle med den 12 arige Mogens Frijs i stedet for med faderen C. E. Frijs.

I modsaetning til Lebechs emne ma Kaarsteds umiddelbart forekomme snaevrere: selve Hjejleselskabet i de 100 ar. Men synes bogen saledes end mere beskeden, star den, hvad teksten angar fuldt pa hojde med B. ogW.'s Levende og letlobende skildrer Kaarsted rederiets ingenlunde übevaegede historie, og ikke mindst kommer Michael Drevsen og hans samtidige til at sta markant for lseseren. Svaert var det at fa skib i havn, modstridende interesser - ogsa med storre trafikale perspektiver - brodes, og svaert var det med mellemrum bade i de forste ar og i unormale tider at drive lystsejlads pa de dejlige soer. I 19. arhundredes sidste fjerdedel var selskabet dog konsolideret og har siden svaret sig; faktisk har kun de to krige voldt alvorligt besvaer. Adskillige andre bade end Hjejleselskabets har i tidens 10b befaret Silkeborgsoerne; pa et tidspunkt i 1920erne var forholdene sa grelle, at konkurrerende badforere undertiden pa kajen kom i slagsmal om deres kunder, hvis de ikke ligefrem shanghajede disse ned i deres bade. Situationen blev til sidst helt umulig, og kommunen overlod da A/S Hjejlen eneret pa befordringen. Siden harder vaeret ro.

Tage Kaarsted har til sin bog samlet et omfattende billedmateriale ikke mindst af selskabets talrige bade, dets ledende personligheder og dets funktionaerer. Over de sidstnaevnte findes bagest en matrikel.

Dansk turistlivs historie er et endnu uopdyrket omrade; men de to boger ma indirekte ses som bidrag hertil - smukke, vserdige bidrag.