Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 5 (1959 - 1961) 3

H. P. Hansen: Fra hyrde til resdoktor. (Rosenkilde og Bagger, 1960). 167 s.

Finn H. Lauridsen

Side 353

Den interesse, FT. P. Hansen i sit lange liv naerede for den gamle jyske almuekultur, forna?gter sig ikke i bans erindringsbog. Der har sa ofte tidligere i hans forfatterskab vaeret anledning til at beundre hans viden om fortidens dagligdag, en viden han havde hentet ved et flittigt samlearbejde, hvor han mange gange kom pa pletten i sidste ojeblik for at redde sit stof. Her blotlaegges hans forudsaetninger, og de viser, at han var rundet af et miljo og en tid, som gav ham saerlige muligheder for at komme i kontakt med de gamle fortsellere pa deres eget niveau og i deres eget sprog. Sit barndomshjem i Holing ved Herning og livet der skildrer han i en fuldstsendig kulturbeskrivelse, der endogsa anforer en lang raekke traek af egnens dialekt, vel nok bogens vserdifuldeste afsnit. I det almindelige omdomme star H. P. Hansen som skaberen af Herning Museum, og set pa baggrund af dettes fornemme placering blandt provinsmuseerne er det ogsa rigtigt; men han er ikke den egentlige grundlaegger. Deter den ejendommelige laerer fra Torsted, J. A. Trostrup, af hvem der gives et morsomt og i det hele sympatisk billede,, selv om mange traek far laeseren til at taenke pa den fuldt sa originale museumsleder, Soren Knudsen i Glud.

H. P. Hansen modtog som fa i levendelive beviser for agtelse og vaerdsaettelseaf sin indsats: seresborger i Herning, aeresdoktor ved Arhus Universiteto. s. v.; men han formaede gennem det alt sammen at bevare

Side 354

begge ben pa jorden og raodtage alt med en naturlig glaede. Hans erindringsboger derfor ikke blevet nogenhojtidelig affsere, men en mundretlobende fortaelling, krydret med morsomme anekdotiske smatraek.