Historie/Jyske Samlinger, Bind Ny række, 5 (1959 - 1961) 2

Emil Schieche: Die dänische Blockade Rostocks 1628 und Schweden. Hansische Geschichtsblätter 1959.

Paul Dahl

Side 226

I 77' argang af Hansische Gesichtsblatterer
der offentliggjort en afhandlingom

Side 227

handlingomen episode i Tredivearskrigenshistorie, som kaster lys over magtforholdene ved ostersoen. Efter Christian IV's nederlag blev Rostock indviktet i krigsbegivenhederne.Wallenstein blev forlenet med Mecklenburg, og han havde brug for de store handelsbyer i kampen mod Danmark og som baser for den planlagtekejserlige flade. Da han kraevede Rostocks stotte, valgte radet at betaleen sum penge og yde materiel hjselp mod at slippe for indkvartering;derimod fik krigspartiet overhandi Stralsund, og Wallensteins krav blev afvist.

Svaret pa Rostocks beslutning blev en dansk blokade, som snart bragte by en i vanskeligheder. Man provede at fa kong Christian til at respektere byens neutralitet, og samtidig bad man Gustav Adolf om svensk bistand mod danskerne og Wallenstein.

Gustav Adolf misbilligede den danske blokade, som generede svensk handel, og han var modstander af Wallensteins planer; men alligevel holdt han Rostock hen og svarede med forslag og henstillinger, som i virkeligheden savnede mening. Denne holdning star i modsaetning til den svenske holdning ved Stralsund. Her var det Sverige som var ivrigst for at yde hjaelp. Gustav Adolf ser Stralsunds betydning som udgangspunkt for en evt. svensk indgriben i Tyskland. Rostock la indenfor dansk interesseomrade - den by matte affinde sig med de stridende, som den bedst kunne.